Han freder udskældte jobfirmaer før reform

20. jan 2014, 13:15
Et enkelt broddent kar skal ikke ødelægge det for alle andre, siger Aarhusborgmester efter gakket aktivering hos AS3.

De private jobfirmaer er i årevis blevet kritiseret for at tjene penge på gakket aktivering og pipfuglekurser.

Men de såkaldte private aktører er blevet bedre og bør også være en del af beskæftigelsessystemet efter regeringens planlagte reform.

Det mener Jacob Bundsgaard, der er borgmester i Aarhus og formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Kommunernes Landsforening.

"Nogen af dem gør et virkelig gedigent stykke arbejde, og dem synes jeg også, der skal være plads til," siger han.

Kritiserer jobfirma for cv-spam

Udmeldingen kommer efter Avisen.dk's historie om jobfirmaet AS3, som sætter ledige til at spamme hundredevis af vilkårlige virksomheder med standardiserede ansøgninger.

Denne form for aktiviteter vil Jacob Bundsgaard dog gerne have udryddet.

"Det virker som spild af alle gode kræfter, og er ikke et eksempel til efterfølgelse. Dem, som laver den her type ting, hvor hovedet er skruet af og sat under armen, har ingen fremtid," siger han.

De private jobfirmaer tjener penge på at vejlede ledige for kommunerne. Under den tidligere borgerlige regering var kommunerne tvunget til at aktivere højtuddannede ledige hos private, men i dag er det kommunens eget valg.

Jakob Bundgaard mener dog ikke, at man på den baggrund kan sige, at det er kommunens egen skyld, når der viser sig at foregå gakket aktivering som hos AS3.

"Der bliver lavet fejl i alle systemer. Nu kender jeg ikke sagen, men jeg kan da i min egen kommune se masser af eksempler på, at der bliver gjort et godt stykke arbejde. Så et enkelt broddent kar skal ikke have lov at ødelægge det for alle de andre," siger han.

A-kasse: Dyr løsning og dårlig kvalitet

Fagbevægelsen mener, at de private aktører skal sættes fra bestillingen, når regeringen skruer en reform af beskæftigelsessystemet sammen.

"Vi har allerede stærke aktører i jobcentre og a-kasser. Det har været en ekstrem dyr løsning og en ekstrem dårlig kvalitet, som den tidligere regering fik ud af at lægge indsatsen ud til private aktører," siger Torben Poulsen, der er leder af Dansk Metals a-kasse.

Kommunerne mener derimod, at der er blevet godt muget ud blandt de private aktører.

"Det er klart min overordnede vurdering. Der har berettiget været kritik, men det er der blevet handlet på," siger Jacob Bundgsaard.

I sommer konkluderede Rigsrevisionen, at kommunernes egne jobcentre er bedre til at få ledige i arbejde end de private jobfirmaer.

Det såkaldte Carsten Koch-udvalg ventes at udkomme med sine anbefalinger til regeringens reform om kort tid.