Tæt på verden: Halvt så mange er sultne ude i verden

4. okt 2013, 09:46
Almindeligt at børn har hæmmet vækst på grund af dårlig ernæring eller sult.

Hver fjerde afrikaner har ingen sikkerhed for god mad hver dag, og mange sulter eller er fejlernærede. Fremad mod sulten går det, men ikke hurtigt nok. I Vestasien går det ligefrem tilbage.

At halvere antallet af medmennesker, der ikke kan få nok mad, er et af de erklærede 2015 mål (MDG 2015), og resultaterne er gode. Siden år 1990 er andelen af sult og underernærede faldet fra 23,6 procent af verdens befolkning til “kun” 14,3 procent. Målet er 12 procent.

Det er mange mennesker, det drejer sig om. I periode 2011-13 anslår FN antallet til 842 millioner. I 2010-12 var tallet 868 millioner, skriver Trust.org. Hele 22 lande har halveret deres interne sultstatistikkerne.

Knap halvdelen

Bliver verdenssamfundet ved som nu, når kloden ikke målet med en halvering, fastslår FNs landbrugsorganisation FAO. Sker der en særlig indsats, kan målet nås. En halvering af antallet af sultne personer er længere væk.

Det er ikke alle vegne, at det går fremad, beretter Trust.org. Vestasien har langt flere sultne end tidligere. Modsat er det gået ganske forrygende fremad i Øst- og Sydøstasien; Latinamerika og Kaukasus/Centralasien ligeledes.

Børns vægt

Der er gode resultater for børn vækst og undervægt alle vegne, hvilket tyder på bedre mad igennem den tidligere opvækst. Det er dog stadig ganske almindelig, at børn har hæmmet vækst på grund af ingen eller forkert ernæring.

Globale resultater viser fremgang, men alligevel findes regionale lommer af store problemer. Især i Østafrika og Sahel-området syd for Sahara findes der steder med op til 30 procent børn med hæmmet vækst. I visse lande i Sydasien er tallene 50 procent.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.