Halvdelen af sygemeldte lider psykisk

14. feb 2011
Det overrasker forskere, at knap halvdelen af de borgere, der er sygemeldt, er det på grund af psykiske lidelser

Hver tyvende dansker er sygemeldt i dag. Sygefraværet koster årligt samfundet 37 mia. kroner.

Op i mod halvdelden af de tusindvis af danskere, der er sygemeldt fra jobbet i ugevis, er det på grund af angst, depression og andre alvorlige psykiske lidelser.

"Det har overrasket mange, at tallet er så stort," siger Glen Winzor, der leder af projektet "Tilbage Til Arbejde."

Knap halvdelen af de sager, der indtil nu indgår i vores studier, handler om psykiske helbredsproblemer," siger Glen Winzor til Magasinet Arbejdsmiljø, der udkommer tirsdag.

Mandag kom det frem, at danskerne ifølge en ny OECD-rapport, er det folk, hvor flest forlader arbejdsmarkedet, fordi de er psykisk nedslidt.

Men mange kan hjælpes, inden det går så galt, mener Lars Aakerlund, der speciallæge i psykiatri.

"Faktisk kan langt de fleste blive raske igen og vende tilbage til arbejdet, hvis de får den rigtige hjælp," siger speciallægen, der er tilknyttet "Tilbage til arbejde-projektet i Roskilde Kommune.

Forskning afslører også, at en tredjedel af dem, der er sygemeldt med smerter i kroppen, også døjer med så alvorlige psykiske lidelser, at de har brug for hjælp fra en psykolog eller psykiater.

"De er oprindeligt esygemeldt med for eksempel dårlig ryg, men går rundt og tumler med nogle betydelige psykiske problemer, herunder depression," forklarer Glen Winzor, der leder af projektet "Tilbage Til Arbejde."

"Resultaterne understreger, hvor vigtigt det er, at de mennesker, der møder den syge, også er klædt på til at håndtere stress, depressioner, angst og lignende lidelser," Glen Winzor.

Fraværet skal ned

Langtidssygefraværet skal ned og sygemeldte skal hurtigere tilbage til arbejde. Det er hovedformålene i det såkaldte TTA-projekt (Tilbage til arbejde), der blev skudt i gang i april 2010 og kører over to år.