Den 'rigtige' version med alle de upolitisk korrekte ord er den bedst sælgende. fra Halfdan Rasmussens børnerim.

Halfdan Rasmussens "Neger” og ”hottentot” slår politisk korrekte rim

24. jan, 23:00
Forlaget Gyldendal har i 2019 trykt flere eksemplarer af Halfdan Rasmussens originale ”Børnerim” end af ny udgave, hvor anstødelige ord er udeladt

Det skabte stor debat, da det sidste år kom frem, at forlaget Gyldendal i en ny udgave med Halfdan Rasmussens rim og remser til børn bevidst havde udeladt rim, hvor ordene ”neger” og ”hottentot” optrådte. Det skriver Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: ’Løvens Hule'-stjerne med i ny film

Årsagen var ifølge forlaget, at nogle i dag ville kunne opfatte digtene, der blandt andet er skrevet i 1950’erne, som racistiske. Gyldendal pointerede samtidig, at forlaget fortsat ville udgive de originale bøger, hvor rim som ”Lille negerdukke” og ”Negerdukken lille Sam” optræder, og at man som bogkøber altså fremover ville kunne vælge mellem en Halfdan-udgave med eller uden de omdiskuterede rim.

Nu er 2019 ovre, og det store spørgsmål er så, om det er en Halfdan-bog med eller uden ”hottentot”- og ”neger”­-rim, der var mest populær i det forgangne år.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

 Halfdan Rasmussen og Ib Spang Olsen. 

Og her er svaret ifølge Gyldendals forlagschef for Børn & Unge, Lotte Hjortshøj, den originale udgave, ”Børnerim”, der altså indeholder ”Lille negerdukke”, ”To små negerdukker”, ”Sikken et hus” (om fem hottentotter) og tre andre digte med de omdiskuterede ord.

LÆS OGSÅ: Sopranos-skuespiller vidner: Weinstein voldtog mig

I 2019 blev ”Børnerim” nemlig trykt i 3700 eksemplarer, mens de to nye udgaver,
”Abrakadabra og andre børnerim” og ”Jeg vil tælle stjernerne og andre børnerim”, hver blev trykt i 1600 eksemplarer. At det er endt sådan, kommer ikke bag på Lotte Hjortshøj.

”Der vil altid være et stærkt publikum til klassikerne, de oprindelige udgaver, og derfor vil klassikerne også have det største salg. Der er mange, der har deres egen historie med Halfdan-bogen fra tidligere, og derfor er det også den klassiske, de vil bringe ind i deres hjem.

LÆS OGSÅ: Familieadvokater: Tænkepause gavner ikke forliste forhold

Men salget af de nye bøger viser, at der også er et publikum, der efterspørger noget andet. Jeg forestiller mig, at det er nye, yngre børnefamilier, der gerne vil have en udgave, hvor det, man i dag vil betragte som racistiske ord, er pillet ud,” siger Lotte Hjortshøj til Kristeligt Dagblad.

Hun mener, at sidste års debat, hvor Gyldendal af blandt andre Halfdans Rasmussens datter blev kritiseret for at udelade de omtalte digte, har skabt en øget interesse for begge typer Halfdan Rasmussen-udgivelser.

Halfdan Rasmussen blev født  29. januar 1915 på Christianshavn. Han døde 87 år gammel. Halfdan Rasmussen var i den brede offentlighed mest kendt for børnerimene, men han fik også 'De Gyldne Laurbær' og andre hædrende priser for sine 'voksendigte'.