Haiders efterfølger antyder bøsseforhold

24. okt 2008
Manden, der skulle efterfølge Jörg Haider som partileder, fortæller, at de to havde et specielt forhold, der gik langt ud over venskab.

 

Siden den højrepopulistiske partileder Jörg Haider for knap to uger siden forlod et bøssediskotek ved Klagenfurt og kørte i døden med 172 km/t og en alkoholpromille på 1,2, har der været talt om den 58-årige familiefars seksualitet.

27-årige Stefan Petzner, som Haider angiveligt drak vodka med og skændtes med inden sin fatale biltur, antyder kraftigt i et interview på landsdækkende radio i Østrig, at de to have et homoseksuelt forhold.

"Vi havde et specielt forhold, der går langt ud over venskab. Jörg og jeg var knyttet af noget ganske særligt. Han var manden i mit liv. Jeg elskede ham som min bedste ven," siger Petzner i det meget følelsesladede interview.

Efter Haiders død overtog Petzner rollen som leder for partiet Bündnis Zukunft Österreich (BZÖ) i overensstemmelse med Haiders ønske før sin død.

Men efter interviewet med østrigsk radio er Petzner blevet degraderet til næstkommanderende i partiets parlamentariske gruppe, selvom han formelt er partiets leder, skriver BBC.

En talsmand for partiet siger til den britiske tv-station, at Stefan Petzner ikke er blevet kritiseret internt for sine udtalelser, men at han på egen opfordring er blevet fritaget for at være leder af partiet i parlamentet.

Jörg Haiders familie har endnu ikke kommenteret den seneste omtale af hans privatliv.

Den 58-årige politiker var gift og havde to døtre.

Han blev verdenskendt, da hans stærkt indvandrerkritiske og højrepopulistiske parti FPÖ ved valget i 2000 blev det næststørste parti og dannede koalitionsregering med de østrigske socialdemokrater.

Det udløste kort efter sanktioner fra flere EU-lande, der for en tid indstillede deres politiske kontakter til Østrig.

I februar 2000 trådte Haider overraskende tilbage fra posten som formand som FPÖ, men bestred at han bøjede sig for det internationale pres.

Han stiftede i 2005 det nye parti Bündnis Zukunft Österreich (BZÖ), der overtog pladsen som koalitionspartner i regeringen efter FPÖ, der var blevet splittet.

/Newspaq/

faktaboks