Hårdt fysisk arbejde dræber

25. apr 2010
Hårdt fysisk arbejde giver dobbelt så stor risiko for at dø af en hjertesygdom, viser en ny undersøgelse. Men motion nedsætter risikoen.

Mænd med hårdt fysisk arbejde har op mod dobbelt så stor risiko for at dø af en hjertesygdom som mænd, der ikke har hårdt fysisk arbejde.

Det viser en ny dansk undersøgelse af 5000 midaldrende københavnske mænd foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, Bispebjerg Hospital og Syddansk Universitet. Undersøgelsen viser også, at risikoen kan nedbringes med motion i fritiden.

Hårdt arbejde dræber

"Vi har længe vidst, at folk med hårdt fysisk arbejde havde en højere risiko for at dø af hjertesygdomme. Men nu ved vi, at det ikke er fordi, at folk med hårdt fysisk arbejde lever mere usundt end andre. Vi ved også, at motion kan hjælpe på problemet," siger Andreas Holtermann forsker fra NFA og manden bag undersøgelsen.

Forskerne har nemlig renset undersøgelsen for, om folk har usunde madvaner eller ryger. Derfor er det alene det  hårde fysiske arbejde, der er en dræber.

Motion en redningsline

Men undersøgelse viste også, at mænd med hårdt fysisk arbejde kan nedsætte risikoen for at dø af en hjertesygdom med næsten 40 procent, hvis de løber eller dyrker anden motion i fritiden.

For jo bedre form mændene er i, jo lavere bliver risikoen for at dø af en hjertesygdom.

Mænd med hårdt fysisk arbejde og en dårlig kondi havde dobbelt så stor risiko for at dø af en hjertesygdom i forhold til mænd, der ikke har hårdt fysisk arbejde og en dårlig kondi.

Til gengæld har mænd med hårdt fysisk arbejde og en god kondi ikke forhøjet risiko i forhold til mænd uden hårdt fysisk arbejde med en god kondi.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her
Pas på hjertet

Syge hjerter
Mindst 300.000 personer i Danmark lever med hjertekarsygdom. I en kommune med 50.000 indbyggere vil ca. 2.000 i gennemsnit have hjertekarsygdom.

Dødsfald
Hver tredje dansker dør af en hjertekarsygdom. Hvert år dør godt 18.000 danskere af en hjertekarsygdom.

Indlæggelser
Mere end 25.000 voksne danskere indlægges årligt med hjertekarsygdom. De tegner sig for 145.000 indlæggelser og mere end 400.000 sengedage. Hjertekarsygdom er dermed den sygdomsgruppe, der er årsag til flest indlæggelser og sengedage.

Hjertesygdom koster
Behandling af hjertekarsygdomme på de danske sygehuse koster 4,766 milliarder kroner om året. Hertil kommer omkostninger til medicin på 1,759 milliarder kroner.

Kilde: Hjerteforeningen