Hård kritik af FCKs fanregister

19. aug 2008
Landets største fodboldklub behandler alle sine fans som potentielle ballademagere, siger ekspert. FCKledelsen savner alternativ løsning.

F.C. København risikerer både at hærde potentielle ballademagere og sætte dræn i andre klubbers økonomi.

Sådan lyder kritikken fra en ekspert og Danske Fodbold Fanklubber (DFF), efter at landets største klub har indført sit eget fan-register, FCK Away.

I lørdags stod FCK's største uofficielle fangruppe Urban Crew frem i Nyhedsavisen, fordi den føler sig forskelsbehandlet og frosset ude af sin yndlingsklub. Forsker i fodboldfankultur ved Aarhus Universitet Jonas Havelund forstår tilhængernes frustration og kalder registret for en overreaktion.

»Parken behandler alle som potentielle kriminelle, og det er de jo ikke,« siger Jonas Havelund.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Både han og DFF frygter, at FCK's enegang vil få konsekvenser for klubbernes økonomi og forværre hooligan-problemet herhjemme.

»Hvis FCK vil løse de her problemer, skal de ikke gøre det til et personligt opgør med de fanatiske fans. Der er et stort uofficielt miljø inden for rækkevidde. Men det hærder dem at blive frosset ude,« siger formand i DFF, Ronni Abergel.

Tør ikke vente

FCK's kommercielle direktør ryster på hovedet af kritikken. Han savner andre løsninger på de handlinger som på Brøndby Stadion, hvor flammende romerlys blev kastet fra uofficielle FCK-fans over på en neutral tribune.

»Kig på, hvor mange der kamuflerede sig på Brøndby Stadion. Der var tale om et aktivt, farligt og iskoldt planlagt brud på ordensreglerne, og den slags ønsker vi at gøre lettere at opklare ved at indføre away-kortet,« siger Dan Hammer.

Fanforsker Jonas Havelund påpeger, at løsningerne måske allerede er sat i gang. Der er indført et hooliganregister, alle kontrollører vil gennemgå en uddannelse, og politiet har anlagt en ny strategi for at håndtere både de rolige og uregerlige fans.

Men de erfaringer har FCK ikke turde at vente på:

»De nye initiativer kan være med til at hjælpe på problemet. Men vi har vurderet, at det ikke er tilstrækkeligt, og situationen er for alvorlig til at være afventende,« siger Dan Hammer.

Urban Crew erklærer sig indstillet på at imødekomme nogle krav fra Parkens ledelse, hvis det kan få parterne til at nærme sig hinanden.

»Jeg kan godt love, at vi vil gøre alt for, at episoder som den i Brøndby ikke sker igen. Vi kan for den sags skyld lave en aftale nu, om at maskering til FCK's udebanekampe stopper, hvis FCK Away til gengæld bliver ophævet. Vi har før bevist, at vi er i stand til at overholde aftaler med Parkens ledelse,« siger Urban Crews talsmand, Simon Ravn, som ikke kan se, at godt 2.000 tilmeldte til 'FCK Away' ud af mere end 20.000 fanklubmedlemmer skulle være den succes, som klubben kalder det.

Han fastslår, at de uofficielle fangrupper vil fortsætte protesten mod registret.

faktaboks