Håndværkere spiser skodmad

15. jun 2011, 12:20
Franskbrød, smør, rullepølse og eftermiddagsøl. Øl er det mest grønne, der glider ned i maverne på de danske byggepladser. Og det kan ses på statistikkerne. Danske mænd har dødelige kostvaner. Avisen.dk tog blodtrykket på en byggeplads i København.

"Det ser ikke godt ud. Du skal gå til din egen læge med det samme," siger Lise Beha Erichsen.

Hun har netop målt blodtryk på 55-årige Bjarne Henriksen. Han har i en årrække bundet jern på danske byggepladser uden at tænke synderligt over kost eller blodtryk.

"Jeg er ret overrasket. Det havde jeg ikke helt regnet med, men det er da rart, at de kommer her og tjekker det for mig," siger han.

Lise Beha Erichsen er direktør i HjerneSagen og i disse dage turnerer hun sammen med PensionDanmark og 3F rundt i hele landet for at få danske håndværkere til at spise sundere.

En ny stor europæisk undersøgelse har netop  vist, at danske mænd dør af deres usunde madvaner.

"Mænd er ikke opmærksomme på sundhed. De bruger for meget salt og køber fast food," siger Lise Beha Erichsen.

Og her på byggepladsen i København falder sandheden tungt, når armen har været igennem blodtryksmåleren.

"Det er ikke kosten, jeg har tænkt mest over," indrømmer Bjarne Henriksen da han er kommet i ly bag en lastbil i betryggende afstand fra den afslørende blodtryksmåler.

Til morgen fik han to stykker brød med smør og ost. Om formiddagen tre stykker rugbrød med smør, rullepølse og leverpostej. Samme omgang til frokost og i løbet af eftermiddagen blev et enkelt æble skyllet ned med et par øl.

"Ja ja og i går aftes fik kød, sovs og kartofler. Jeg spiser aldrig grøntsager," siger Bjarne Henriksen og går væk.

Emnet om madvaner er uddebateret for ham.

"Jeg tror ikke helt, vi er opmærksomme på vores helbred, før det er gået galt. Sådan har jeg det ihvertfald," siger 52-årige Carsten Kristensen med et skævt smil, da han træder ud fra sin blodtryksmåling. Den gik nogenlunde.

Men han fik også rejer og tomat til frokosten, fortæller han.

Det var efter to stykker franskbrød med ost og smør, der til morgen blev skyllet ned med kaffe.

"Jeg prøver at spise grønt til. Jeg fik en portion salat til min kylling med sovs og kartofler", siger Carsten Kristensen og afslører en livvidde, der ligger væsentligt under de andres.

Foran lastbilen dukker alderspræsidenten op. Logistikchefen, som sjakket kalder ham. Hans Nielsen, der er 66, har nemlig i mange år haft ansvaret for at byggepladsen er nogenlunde ryddelig.

"Mit blodtryk var faktisk lidt for lavt, men det er ikke første gang."

Han synes, det er fint, at der kommer nogen og måler deres blodtryk. Og det har betydet forandringer i Hans Nielsens menu.

De seneste år har han startet morgenen med müsli hver morgen.

"Jeg spiser altid tre halve med smør og kødpålæg både til formiddag og frokost, der sørger fruen derhjemme for," siger han.

Da han kom hjem blev der plads til en enkelt hof i haven, inden hans bedre halvdel serverede pandekager med kød og salat.

Præsenterer man de tre håndværkeres menu for en ernæringsekspert er dommen klar:

"Kosten er ikke for god. Den bærer præg af gammel dansk mad, hvor kartofler og rugbrød fylder det meste. Og så er der for alt for meget kødpålæg. Det er fyldt med salt," siger ernæringsekspert fra Professionshøjskolen Metropol Benjamin Gilbert-Jespersen.

Det er netop mænd som disse, der er med til at holde Danmark i bund på sundhedsstatistikkerne. Han dikterer mere fisk og flere grøntsager i skurvognene.

"Generelt set er kostmønsteret under middel sundhedsmæssigt," fastslår Benjamin Gilbert-Jespersen.

Til gengæld har ernæringseksperten en god nyhed i ærmet til byggesjakket:

"Øllerne må gerne stå i køleskabet. Sålænge det bare er en til to om dagen er det intet problem for sundheden," siger han.