Om du er fra Polen, Letland, Italien eller et andet EU-land, må du gerne træde ind på det danske arbejdsmarked for danskernes skyld. Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix / Arkiv

Stort flertal af danskerne: Denne type udlændinge er meget velkomne

9. jul 2019
Danskerne tager gerne imod immigranter fra EU-lande, viser ny undersøgelse. Der skal kun hentes udenlandsk arbejdskraft, som virksomhederne konkret har brug for, så væksten ikke går i stå, mener beskæftigelsesminister.

Danskerne byder glædeligt håndværkere, specialister og anden arbejdskraft fra EU-landene velkommen.

I hvert fald hvis man ser på en ny undersøgelse udført af EU's analyseenhed Eurobarometer, der viser, at tre ud af fire danskere er positivt stemt over for immigranter fra andre EU-lande.

Holder man danskernes holdning op mod den gennemsnitlige holdning i blandt EU-borgere, er den også langt mere positiv. I EU som sådan byder to ud af tre glædeligt immigranter fra andre EU-lande velkommen.

Læs også: Polske Adam med særlig besked til danskerne: "Jeg savner nogen at spille kort med"

Artiklen fortsætter under grafikken

Alle er velkomne

Hos den faglige samarbejdsorganisation inden for byggeriet, BAT-kartellet, er man umiddelbart tilfreds med danskernes gæstfrihed over for andre EU-borgere. Sekretariatsleder Gunde Odgaard er ikke overrasket over undersøgelsens resultat.

- Alle skal være velkomne, og alle skal være lige, siger Gunde Odgaard, der tilføjer, at fagforbundenes medlemmer også generelt tager positivt imod kolleger fra andre EU-lande.

Hvis du er fra Rumænien, og du ikke har noget job, men du har en familie at forsørge, så er det attraktivt at få et job i Danmark uanset vilkårene
Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet

Men der er ikke altid ligestilling på det danske arbejdsmarked, og det er her, der kan opstå problemer, mener sekretariatslederen.

- Jeg kan ikke se noget problem i, at vi har et fælles arbejdsmarked. Problemet er, at folk ikke bliver behandlet lige, og mange ikke har de samme rettigheder, som den nationale arbejdskraft har, siger Gunde Odgaard.

Hvornår opstår problemet?

- Når overenskomsten bliver systematisk brudt, eller man ansætter folk til dårligere forhold. Hvis du er fra Rumænien, og du ikke har noget job, men du har en familie at forsørge, så er det attraktivt at få et job i Danmark uanset vilkårene. Alternativet er værre. Man udnytter folk i desperation, for de her mennesker har ikke ret mange valg, siger Gunde Odgaard.

En ekstra hånd

Men det er ifølge BAT-kartellets sekretariatsleder ikke for enhver pris, at arbejdskraft fra Polen, Ungarn og andre EU-lande skal bygge danske huse og togbaner. Det ville pynte, hvis de danske arbejdsgivere og udenlandske virksomheder, der hyrer arbejdskraft, typisk østeuropæere, til lave lønninger, ville sætte lønnen op, mener han.

- Det ville være mere populært, hvis man fik en bedre løn. Det ville tiltrække arbejdskraft af en bedre kvalitet, og folk ville blive lidt længere og måske bosætte sig i Danmark, siger Gunde Odgaard.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) lægger både vægt på, at danske virksomheder kan få den nødvendige arbejdskraft, og at arbejdsforholdene er i orden.

- Vi skal kun hente den arbejdskraft fra udlandet, som virksomhederne konkret har behov for her og nu, så væksten ikke går i stå. Og dem, der kommer hertil, skal selvfølgelig arbejde til danske løn- og arbejdsvilkår, siger han i et skriftligt svar til A4 Nu, og understreger, at regeringen først og fremmest vil arbejde på at opkvalificere ledige danskere.

I Folketingets nyeste parti, Nye Borgerlige, er beskæftigelsesordfører, Lars Boje Mathiesen, umiddelbart positiv over for arbejdskraft fra andre EU-lande. 

- Jeg ønsker ikke, at Danmark skal være et protektionistisk land, siger Lars Boje Mathiesen, der er optaget af, at arbejdskraft, der kommer udefra, kan være med til at sikre økonomisk vækst. 

- Jeg har ikke noget imod udlændinge og EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde. Politikerne skal ikke blande sig i, hvor man kommer fra. Det afgørende er, om du kommer til at arbejde under ordentlige forhold og respekterer arbejdsmarkedet, siger Lars Boje Mathiesen.

Jobcentre er ineffektive

Ifølge den nye regerings forståelsespapir, som er aftalt med støttepartierne Radikale, SF og Enhedslisten, skal der oprettes jobcentre i andre EU-lande. Det er et initiativ, som BAT-kartellets sekretariatsleder, Gunde Odgaard, bakker op om.

- Lad dem komme hertil under ordnede forhold. Men det er ikke en nyskabelse., for der findes allerede en fælles europæisk arbejdsformidling, siger sekretariatslederen.

Jobcentre er ineffektive, og de løser ikke problemerne. Det synes jeg ikke, danskere skal betale for
Lars Boje Mathiesen (NB), beskæftigelsesordfører

Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen klapper dog ikke i hænderne over planen om at oprette nye jobcentre.

- Jobcentre er ineffektive, og de løser ikke problemerne. Det synes jeg ikke, at danskere skal betale for. Hvis du gerne vil have et arbejde i Danmark, så skal du nok få det, siger beskæftigelsesordføreren.

Peter Hummelgaard skriver i sin mail til A4 Nu, at regeringen endnu ikke har udviklet den præcise model for, hvordan jobcentrene skal fungere, og hvilke faggrupper de skal målrettes.

I Djøf, fagforbundet for jurister og økonomer, glæder formanden Henning Thiesen sig over danskernes positive indstilling til udenlandsk arbejdskraft. Han tror på, at det gavner hele samfundet, når kulturer møder hinanden.

- Det samspil, man opnår med folk, der er uddannet andre steder og kommer fra andre kulturer, er kun gavnligt. Det har både den enkelte og det danske samfund rigtig meget gavn af. Derfor støtter vi også op om vores medlemmer, når de ønsker at drage til udlandet for at give et bidrag og dygtiggøre sig der, siger Henning Thiesen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her