Gul Gift: Flertal vil forbyde giften styren

11. mar 2011
Politisk flertal for forbud mod giften styren efter giftskandale på LM Wind Power. Nu er 80 tidligere ansatte gået til 3F, der vil sende deres arbejdsskadesager til Arbejdsskadestyrelsen.

Der tegner sig nu et flertal for et forbud mod det kemiske stof styren, som har gjort ansatte på vindmøllevinge virksomheden LM Wind Power syge.

På Christiansborg vil SF nu tage initiativ til at styrke Arbejdstilsynets muligheder for et forbud mod at anvende styren til produktionen af vindmøllervinger. Forslaget bakkes op af Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

”Arbejdsgiverne skal kunne tvinges til at droppe styren,” siger SF’s arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

Initiativet kommer efter afsløringen af massive arbejdsmiljøproblemer på LM Wind Power, der har gjort ansatte syge.  Foreløbig er 80 sager på vej fra 3F til Arbejdsskadestyrelsen. Henvendelserne til 3F går på alt fra mistanke om hjerneskader til lungesygdomme og mindre helbredsgener. Antallet af ansatte, der har kontaktet forbundet Metal og andre forbund kendes endnu ikke.

 

Vestas og Siemens bruger ikke styren

Hverken Vestas eller Siemens anvender styren i deres produktion af vinger.

"SF fremsætter derfor et beslutningsforslag i Folketinget om, at sådanne kræftfremkaldende stoffer skal fjernes, erstattes eller begrænses til et minimum. Enten må det farlige stof erstattes af et ufarligt stof, eller også må robotter udføre arbejdet," mener Eigil Andersen.

Hidtil har et firma kunnet undgå dette ved at henvise til, at det vil føre til urimelige merudgifter for arbejdsgiveren, at stoppe brugen af fx styren. Men det er ifølge SF ikke nok.

"Vi vil også give mere indflydelse til medarbejdernes sikkerhedsrepræsentanter. Hvis de mener, at arbejdsgiverens merudgift er rimelig, skal sikkerhedsrepræsentanterne kunne stå fast på kravet, og Arbejdstilsynet skal kunne tvinge arbejdsgiveren til at fjerne stoffet eller bruge robotter," siger Eigil Andersen.

 

DF: Forbud skal gælde andre brancher

Både Socialdemokraterne og DF er positive over for et forslag om at tvinge LM Wind Power til at udfase styren.

"Der er jo en årsag til, at Vestas og Siemens ikke bruger styren. Er der alternativer, der ikke er lige så farlige, så er det dem, man skal bruge. Det vil vi gerne stemme for. Men vi vil samtidig undersøge, om der er andre steder, det også burde forbydes - ud over vindmøllebranchen. Vi bør undersøge alle brancher, der bruger styren. Så kan vi samtidig forbyde det der, hvis det er muligt at erstatte med andre stoffer," mener DFs arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted.

 

S: Den værste miljøsag nogensinde

Arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen (S) taler om »den værste arbejdsmiljøsag, jeg nogensinde er stødt på.«

"Vi vil støtte ethvert forslag, der retter op på de frygtelige forhold."

Kommunikationschef hos LM Wind Power Helle Larsen Andersen mener ikke, at et forbud er vejen frem.

"Vejen frem er at blive ved med at forbedre processer og materialer, så vi minimerer risikoen for de mennesker i industrien, der arbejder med styren," siger hun.

FAKTA

Arbejdstilsynet skriver i sin redegørelse til Beskæftigelsesministeren:

"Arbejdstilsynet har i perioden 2000 – 2010 foretaget i alt 113 tilsynsbesøg på de 13 LM Wind Power afdelinger. Arbejdstilsynet har givet 52 reaktioner i form af 31 påbud, 10 afgørelser om væsentlige problemer samt 11 vejledninger i relation til de kemiske arbejdsmiljøpåvirkninger, der er knyttet til polyester støbningsprocesser. Herudover har Arbejdstilsynet i flere omgange indstillet virksomheden til politiet til straf for overtrædelse af arbejdsmiljøloven. Dette resulterede i bøder på henholdsvis 30.000 kr., 62.500 kr. samt 140.000 kr. Alle bøderne blev afgivet i relation til kemiske arbejdsmiljøpåvirkninger, herunder til polyesterstøbning. Én af bøderne vedrørte dog også en truckulykke."

KILDE:

Redegørelse om arbejde med vindmølleproduktion og anvendelse af styren på LM Wind Power i perioden 2000-2010

Læs også ministerens pressemeddelelse.