Guide: Tjek du din lønseddel for fejl

5. okt 2012, 21:00
Det kan koste dig mange tusinde, hvis du ikke holder øje med, om du får den løn og pension, du har ret til

Selvom din overenskomst er absurd snørklet eller din kontrakt er alenlang, så er det faktisk dit eget ansvar at tjekke, om du får, hvad du skal have. Opdager du ikke fejlen indenfor fem år, er pengene tabt.

1: Tjek at din ansættelsesdato er korrekt på lønsedlen. Er den forkert kan du blive snydt, hvis du arbejder i et job med automatiske lønstigninger.

2: Har du ret til tillæg enten som en del af jobbet, eller fordi du har forhandlet dig til dem? Tjek at du også får dem.

3: Har du ret til pension, så se på din lønseddel, om den rent faktisk bliver indbetalt. Det er en af de ting, der kan koste dig rigtig dyrt, hvis du først mange år senere opdager, at du ikke har fået pension.

4: Arbejder du på skæve tidspunkter - nat, aften, weekender? Tæl op, om de tillæg, du har fået på din lønseddel, også svarer til, hvornår du har arbejdet.

5: Er du ikke fastansat med ferie med løn, så har du ret til 12,5 procent i feriepenge. Tjek at du faktisk optjener det.

6: Hold ekstra øje, hvis I kun er meget få indenfor dit fag på din arbejdsplads, og den ellers er domineret af end anden faggruppe, f.eks som pedel på en skole eller rengøringsassistent i en børnehave. Så kender din leder og lønafdelingen måske ikke så meget til din overenskomst og kan lave flere fejl.

Læs også: Kommune snyder ansatte for løn