DAGENS TIP: Guide: Sæt en stopper for søvnløse nætter

11. maj 2014
Hver tredje dansker kan ikke falde i søvn. Her er derfor fem enkle råd til en bedre nat på lagnerne.

Stress og problemer med søvnen hænger sammen som ærtehalm. Sover du otte timers kvalitetssøvn, er det fysisk umuligt at blive stresset.

Men det slider på vores krop og psyke, hvis vi ikke sover nok.

Søvnmangel kan nemlig forbindes med diabetes, hjerte-kar-sygdomme, depression og fedme. Søvnen er bedre en noget andet til at få bugt med disse sygdomme, genoplade immunforsvaret og rydde op i hjernen.

Her kan du se, hvordan kan sove godt hele natten.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

1. Regelmæssighed

Den moderne livsstil og grænseløse arbejde betyder desværre en masse uregelmæssighed. Det bedste, du kan gøre for din søvn, er at gå i seng og stå op på nogenlunde samme tid dag - også i weekenderne og ferierne.

Begynder du at flytte rundt med søvnen, går det nemlig ud over det indre ur. Allervigtigst er det at stå op på samme tid, så det indre ur hver morgen bliver nulstillet med masser af lys.

2. Undgå stress
Sørg for at få en passende balance mellem kroppens bremse og speeder. I  vores tempofyldte samfund er der mange af os, som ikke sætter tid af til at geare ned 1-2 timer, før vi skal sove.

Vi har en forventning om, at man kan blive siddende foran computeren og arbejde, lige indtil man skal i seng. Både fysisk aktivitet samt tanker og følelser, der skaber grublerier og følelsesmæssigt ubehag, kan gøre det svært at falde til ro.

Vi kan ikke undgå stress, men skab dig et soveritual, som gradvist leder dig over i søvnen. Det kan være at læse en bog, tage et varmt bad, få massage eller benytte afslapningsteknikker.

Læs de tre sidste råd på side 2[pagebreak]

3. Brug lys og mørke aktivt

Lys spiller en stor rolle for vores aktivitetsniveau. Søvnhormonet melatonin, som gør os døsige og trækker os ind i søvnen, produceres kun i hjernen, når det er mørkt.

I takt med at lyset vender tilbage om morgenen, eller vi tænder for en lampe, stopper produktionen øjeblikkeligt. Så sørg for, at soveværelset er fuldstændig mørkelagt. For at nulstille døgnrytmen er det godt at eksponere sig for stærkt udendørslys om morgenen og formiddagen.

På samme måde bør man undgå at eksponere sig for stærkt lys om aftenen.

4. Soveværelset er kun til søvn og sex

Vi har puttet alt for mange ting ind i det rum, vi skal  sove i. Ud med fjernsyn, computere, mobiltelefoner, og ikke mindst de hidsige røde tal på clockradioen, som fortæller dig, at du ikke har sovet de sidste to timer.

5. Stå op

Det er bedre at stå op end at ligge søvnløs i timevis. Når du står op, undgår du, at sengen forbindes med at ligge vågen. Din hjerne skal opdrages til at sove, når den ligger i en seng.

Hvis du har problemer med at sove, så stå op, læs en bog, lyt til musik, vand dine planter eller puds sølvtøjet. Efter et stykke tid går du i seng igen og prøver at sove.

Kilde: Mikael Rasmussen, forfatter til bogen "sov godt - hele natten". Guiden blev bragt første gang på Avisen.dk i april 2011.