Guide: Sådan skriver du det bedste autosvar

16. maj 2014
Gør dit autosvar og din telefonsvarer personlig og gør andre glade

Der er virksomheder, der har strenge regler for, hvordan man skal sende et autosvar på email, hvis man er på ferie eller i det hele taget væk i en periode.

Men er du ikke underlagt den type begrænsninger, så er det bare om at hoppe ud i det, mener stifteren af Projekt Arbejdsglæde, Alexander Kjerulf.

Bliv ven med os på Avisen.dk på Facebook - klik her og vær med nu

 

Du kan nemlig fortælle en masse godt om, hvem du er, og hvad du står for, hvis du bruger et autosvar rigtigt. Og du kan gøre modtagerens dag lidt bedre, hvis du får vedkommende til lige at trække lidt på smilebåndet.

"Hvis du skriver det samme som alle andre, signalerer du også, at du er som alle andre. I mange situationer i dag er det en fordel at skille sig ud," siger Alexander Kjerulf.

Her er nogle fif:

• Brug din personlighed

Du skal først og fremmest være dig selv. Hvis du ikke er fjollet, skal dit autosvar heller ikke være det. Men er der masser af gang i dig, og kender kunder og kolleger dig sådan, så kan du godt tillade dig at folde dig ud. Selvfølgelig med behørig respekt for både din arbejdsplads og dine kunder.

Fotoserie: Se de kendte til Cirkusrevyen 2014

• Vær venlig

Selv om du er den afdæmpede type, bør tonen være venlig og imødekommende. For eksempel med et 'tak for din mail' og en venlig afslutning, hvad enten den nu er 'de bedste hilsner' eller 'hav en fantastisk sommer'

• Husk formålet

Inden du ruller dig ud i total fristil, skal du huske, at dit autosvar faktisk skal bruges. Du skal fortælle, at du er væk, hvornår du kommer tilbage, og hvad modtageren kan gøre i mellemtiden. Hvis du vil gøre livet lettere for dig selv, fortæller du også, at du kan have svært ved at nå at besvare alle henvendelser fra ferien, når du kommer tilbage. Du kan eventuelt opfordre folk til at sende igen, hvis de ikke har hørt fra dig inden for et bestemt tidsrum.

• Hold igen med helt private oplysninger

Nogle indbrudstyve spekulerer i autosvar, hvor afsenderen rask væk fortæller, hvor de er henne på ferie. Tænk over, om dit svar er en åben invitation til at plyndre din faste adresse.

• Vær glad i telefonen

Mange lyder som på begravelsens rand i deres telefonsvarer. Du kan gøre meget ved bare at lyde glad. En uventet hilsen kan også være med til at få folk til at trække på smilebåndet, når de lægger røret på. Men husk: I telefonsvareren gælder det om at være præcis samtidig og ikke for lang i spyttet.

Kilde: Projekt Arbejdsglæde, TDC