Guide: Sådan scorer du fritidsjobbet

14. mar 2013, 10:55
Er du træt af at gå i laset tøj og spare op i månedsvis for at invitere kæresten på restaurant? Læs her, hvordan du tjener dine egne penge

Er du mellem 13-15 år eller 16-18 år gammel, og søger du job for første eller anden gang, så er jobguiden her til dig.

Avisen.dk har fået 10 stærke tips af Andreas Fabricius fra Ungarbejde.dk, som du kan bruge i jagten på fritidsjobbet.

1. Brug dit netværk

Alle kneb gælder, når du skal finde frem til et fritidsjob. Spørg dine forældre, bedsteforældre, venner og for eksempel pædagogen i din fritidsklub om de kender et sted, hvor de kunne have brug for dig.

2. Søg uopfordret

Uopfordrede ansøgninger giver et billede af, at du er meget aktivt jobsøgende, og ikke behøver at have en jobannonce i hovedet før du kommer op af sofaen, og søger et job i virksomheden.

3. Ring selv

Det spiller ikke, hvis mor eller far ringer og siger: Poul har søgt job hos jer i sidste uge, men vi har ikke hørt noget, hvad gør vi? Ring selv, så virksomheden kan sætte ansigt på dig.

4. Skal jeg besøge virksomheden?

Lad være med at møde op på virksomheden, hvis de skriver i et stillingsopslag, at du skal sende din ansøgning online. Du kan nemlig irritere de forkerte mennesker, hvis de har for travlt til at snakke med dig.

5. Hold hovedet højt!

Det værste, der kan ske ved at sende en ansøgning er, at du får et nej. Det er normalt at få et 'nej' 10 gange, før du får et 'måske', og når du har fået et 'måske' tre gange, så får du nok et 'ja'. Så det er bare med at komme ud over stepperne.

6. Skriv ansøgninger selv

Man kan lynhurtigt se, om det er en 15-årig eller 45-årig, der har skrevet en ansøgning. Far og mor kan fint læse din ansøgning igennem og rette de mest graverende stavefejl. Men det hænger ikke sammen at aflevere en ansøgning med masser af lange fremmedord til et avisjob.

7. Vær unik

Det er vigtigt, at ansøgningen er personlig. Alle skriver, de er 'pligtopfyldende', men hvis du kan underbygge det med, at du lufter familiens hund 'Lassie', så skiller du dig mere ud. Hvis du som lidt ældre søger job i en tøjbutik, så lad være med blot at skrive, at du 'elsker tøj'. Skriv, at du læser modeblogs, og derfor kan vejlede kunderne.

8. Virksomhedens behov

Brug fem minutter på at sætte dig ind i, hvad virksomheden laver og hvad dit kommende job går ud på. Ring eventuelt til virksomheden og spørg dem.

9. Brug referencer

Er du mellem 13 og 15 år gammel, så få en udtalelse på tre linjer fra en pædagog eller lærer, hvis du ikke har en tidligere chef, der kan skrive en reference.

10. Følg op på din ansøgning

En uges tid efter, du har søgt et job kan du ringe til virksomheden, og sige: 'Hej, jeg vil bare gøre opmærksom på, at jeg har søgt jobbet, og hvis I har nogle spørgsmål vil jeg gerne besvare dem.' Det er en god opfølgning. Ring gerne flere gange, for måske tænker de så, at: 'Det var lige godt sørens, så vedholdende den her person er.'


Tjekliste

 

  • Vedhæft billede
  • Skriv under på din ansøgning
  • Vedhæft alt hvad du kan finde af karakterer, referencer og udtalelser - alt, hvad du kan komme i tanke om
  • Stav ordentligt
  • Især virksomhedens navn skal du skrive korrekt. Husk store og små bogstaver her.

Love og regler for dig mellem 13 og 15 år

Love og regler for dig mellem 16 og 18 år