Rikke_Bay_Haaber_chef_for_strategisk_sundhed_PFA_1650_px
Rikke Bay Haaber, chef for strategisk sundhed i PFA, har en række god råd til de medarbejdere og ledere, som i denne tid vender tilbage til deres fysiske arbejdsplads Foto: PFA

Guide: Sådan kan du forberede dig på at vende tilbage til den fysiske arbejdsplads

19. apr 2021, 17:00

SAMFUNDET BLIVER i denne tid åbnet mere og mere op. Og det betyder også, at der er udsigt til, at det i højere grad igen bliver muligt at vende tilbage til arbejdspladsen efter et år med corona, der har budt på store perioder med hjemmearbejde og hjemsendelser for mange medarbejdere.

Men selvom det er glædeligt, at mange arbejdspladser åbner fysisk igen, så kan udsigten til at skulle vende tilbage til den fysiske arbejdsplads for mange medarbejdere give anledning til bekymringer. Og med rette. For der er tale om en stor omstilling. Og hvis man ikke forbereder sig på en ny hverdag, der i højere grad kommer til at foregå på den fysiske arbejdsplads, så er der risiko for, at det koster på trivslen og produktiviteten.

LÆS OGSÅ: Pensionsselskaber kimes ned: Arbejdspladser søger hjælp til ansatte med coronaangst og fyringsfrygt

Vi ved, at det er noget, som optager både medarbejdere og virksomheder, og derfor har PFA lavet en guide med helt konkrete råd til, hvordan man som medarbejder bedst muligt kan forberede sig på at vende tilbage til den fysiske arbejdsplads. Vi har også en guide med gode råd til lederne, da de er helt afgørende ift. at hjælpe medarbejderne godt tilbage på den fysiske arbejdsplads.

Gode råd til medarbejderen

 • Tal med din leder

Er du usikker på, hvilke retningslinjer din arbejdsplads har? Så er det en rigtig god idé at tale med din leder om, hvordan en tilbagevenden til arbejdet vil se ud.

 • Forbered dig med din familie

At vende tilbage til den fysiske arbejdsplads vil have en indvirkning på alle i din husstand.

 • Tal med dine kolleger om at komme tilbage til arbejdspladsen

Det er helt afgørende, at du og dine kolleger taler sammen om jeres oplevelser og de behov, som corona-pandemien har medført.

 • Tag dig tid til at tilpasse dig

Ligesom starten af 1. og 2. nedlukning og de følgende måneder var en periode med tilpasning, kan det tage lidt tid at vænne sig til at skulle tilbage til den fysiske arbejdsplads.

 • Bevar roen

Det er vigtigt i den kommende tid, at du virkelig arbejder på at bevare roen. Lad ikke bekymringerne overmande dig. Og er du bekymret, så tal med din leder om det.

 • Planlæg

Udarbejd i samarbejde med din leder en plan for dit arbejde, hvad enten det er hjemme eller på arbejdspladsen.

 • Beslut dig for, at det skal blive godt

Sig til dig selv, at det nok skal gå. Du har tilpasset dig meget anderledes betingelser for dit arbejde og din dagligdag i det seneste år, og du kan gøre det igen. Det er muligt – også selvom det kommer til at koste nogle kræfter.

Gode råd til lederen

 • Skab trygge rammer

Medarbejderne regner med, at deres virksomheder vil hjælpe dem med at komme sikkert tilbage på arbejde. Der kan være behov for nye retningslinjer som f.eks. afstand, rengøring og desinficering. Det kan også betyde ændringer i arbejdsområdets indretning, hvor f.eks. arbejdsstationer rykkes længere fra hinanden, eller der bliver ændret i bemandingsplaner for at reducere antallet af personer i bygninger på én gang.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Corona vil vende op og ned på indretningen af din arbejdsplads

 • Kommunikér, kommunikér, kommunikér med dine medarbejdere

Fortæl både om det, du ved – og det, du ikke ved. Informer ofte, og fasthold hyppige 1:1 møder, hvor du følger op på den enkelte.

 • Vær tilgængelig og vær til stede

Vis omtanke for dine medarbejdere, og vær opmærksom på, at dine medarbejdere har brug for ekstra feedback fra dig i den kommende tid.

 • Tag ansvar – det er dig, der viser vejen

Lav klare forventninger til opgavehåndtering, og hjælp med løbende prioritering.

 • Træd et skridt op ad stigen, og bevar overblikket

Hav øje for helheden frem for at blive opslugt af konkrete opgaver i den næste tid. Skab struktur for dine medarbejdere, og tal med dem om mål, retning, visioner.

 • Brems de negative historier, men giv plads til bekymringer

Vær meget tydelig over for dine medarbejdere om, at du er der for dem, hvis de har problemer eller spørgsmål, de ikke selv kan svare på. Der kan opstå situationer, hvor de bliver bange for smitte, eller hvor der er ting, I ikke har taget hensyn til, og her er det vigtigt, at de går til dig med det samme.

 • Hav øje for dig selv

Vær opmærksom på dine egne ressourcer og grænser. Rådfør, spar, og del dine oplevelser med kolleger.