Der kan stadig være en række gode grunde til at give din pensionsordning lidt opmærksomhed i ferien, skriver medlemsrådgiver Morten Dahl fra PensionDanmark. Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix

Pension: Sidste chance for at udnytte skattefordele før nytår

19. dec 2019, 17:05
Mellem jul og nytår udløber dine mulighed for at opnå skattefordele ved at indbetale ekstra på pensionsopsparingen. Overvej det i stedet for at lade pengene sumpe i banken eller at bruge dem på ekstra store julegaver, skriver medlemsrådgiver Morten Dahl fra PensionDanmark i årets sidste pensionsguide fra A4 Arbejdsliv.

Blev 2019 endnu et år, hvor du ikke fik talt med dit pensionsselskab?

I så fald er du ikke alene. Her på falderebet til det nye årti får du derfor et par gode pensionstip. Der kan nemlig stadig være en række gode grunde til at give din pensionsordning lidt opmærksomhed i juleferien.

LÆS OGSÅ: Guide: Udskyd din pension og få flere penge i hånden

Husk at udnytte skattefordele:

Hvis du vil nå at udnytte skattefordelene ved at indbetale ekstra på din pensionsopsparing i år, er det nu, du skal bryde isen og undersøge mulighederne.

Mellem jul og nytår udløber fristen nemlig, hvis du vil nå at indbetale ekstra og få fradrag, der forbedrer dine muligheder for at få penge tilbage i skat til foråret. Tjek med dit pensionsselskab, hvornår der er sidste frist. Hos flere selskaber er det den 27. december.

Fordele ved at indbetale ekstra:

  • Du kan få skattefradrag ved ekstra indbetalinger på din pension.
     
  • Du kan muligvis nedbringe din topskat, hvis du hører til dem, der betaler det.

 

Husk at få rådgivning før du indbetaler:

Du bør altid kontakte en rådgiver hos dit pensionsselskab, inden du beslutter, om du vil indbetale ekstra. Det er eksempelvis vigtigt, hvis du vil undgå at overskride de årlige beløbsgrænser for indbetaling med skattefradrag, der kan være knyttet til den enkelte type af ordning.

Der gælder også særlige forhold for at udnytte fordelene ved ekstra indbetaling på en aldersopsparing. For eksempel, hvis du har en partner, der allerede er gået på folkepension eller førtidspension og derfor kan risikere modregning i de ydelser.

Har du skiftet job?:

Januar er højsæson for at skifte job i Danmark, og hvis du selv er i gang med et jobskifte, kan det være en god anledning til at undersøge, om du kan flytte din pensionsopsparing til et billigere selskab.

Ofte åbner det nemlig et vindue på 36 måneder, hvor du kan flytte din opsparing og måske give dig selv en større pengegave, når du går på pension i stedet for at betale for meget i omkostninger til administration og investering af dine penge.

2019 var et godt år med generelt høje afkast på danskernes pensionsopsparinger. De fleste eksperter er dog enige om, at vi i de kommende år skal vænne os til mere moderate afkast fra de penge, vi sætter ind på pensionsopsparingen. Derfor bliver det af endnu større betydning, hvad du betaler i omkostninger for at få dine penge investeret.

Husk i øvrigt at holde øje med følgende, når du kommer ind i det nye år.

Løber din eks med din opsparing?

Din pensionsopsparing er ikke omfattet, hvis du har lavet et testamente. Hvis dine familieforhold har ændret sig, kan det derfor være en god idé at kontakte en rådgiver, så du ikke risikerer, at din eks løber med det hele, når du dør.

Er du forsikret for lidt eller for meget?

Ofte hører der også forsikringer med til din pensionsordning. Har du stiftet familie for nylig? Eller er børnene i stedet flyttet hjemmefra? Uanset hvad, kan det være tid til at vurdere, om dine forsikringer svarer til dine behov for dækning.

LÆS OGSÅ: Lars Werge: De lever af din pension

Det kan også være, at du er forsikret for mere, end du aktuelt har behov for. Eller at du allerede har samme type forsikringer flere steder og derfor kan nøjes med at betale omkostninger det sted, hvor du får den ønskede dækning til den bedste pris.  

Har du ondt?

Og altså ikke bare i maven på grund af seriel overspisning i julen. 

Ja, så har mange en sundhedsordning i forbindelse med deres pensionsopsparing. Det kan være, at du har adgang til gratis behandling hos en fysioterapeut eller en kiropraktor, hvis du vil tage en skade i opløbet, inden det ender med at gøre rigtig ondt og koste dig en sygemelding.