Guide: Hold dig fra disse planter på kontoret

3. aug 2010
Nogle planter er mere egnede til kontoret end andre. Se her hvilke.

Kig dig omkring på kontoret. Er dit kontor som de fleste, står der planter ved vinduet eller på bordet. Planter renser luften, og de er godt for humøret.

“Man siger, at grønt er godt for øjnene, og det passer med resultaterne af al den forskning vi har, “ siger Carl-Otto Ottosen, seniorforsker på Institut for Havebrugsproduktion på Århus Universitet.

Kombinerer man indkøb af planter med masser af lys, giver det en positiv effekt på arbejdsmiljøet, siger han.

“Der er masser af psykologi i det, for planter har en indvirkning på humøret også. Vi kan se, at hospitalspatienter kommer sig hurtigere, hvis der er planter nær dem,” siger Carl-Otto Ottosen. Men planter renser også luften.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

“Planter fungerer som en slags støvsugere. Planten suger støvpartikler til sig med sin statiske elektricitet, og partiklerne bliver på bladene,” fortsætter han.

Derfor skal man også huske at skylle planterne af og til, for at få støvet af bladene. Sprøjt dem med vand under vandhanen eller med en håndforstøver.

NASA, det amerikanske rumforskningscenter, forskede i firserne i stueplanters effekt på mennesker. NASA’s resultater er interessante den dag i dag, mener Carl-Otto Ottosen.

“Kontorer er fyldt med tør og snavset luft, som udtørrer slimhinderne. Du kan opleve, at dine øjne begynder at klø. her hjælper planterne også, ganske enkelt ved at de gør luften lidt fugtigere,” siger seniorforskeren.

Planteforsker Carl-Otto Ottosen kommer her med sine bud på, hvilke planter han ville bruge på et kontor.

 

Gode planter til kontoret

  • Væddeløber (Latin: Chlorophytum) Vokser meget hurtigt og har små hvide blomster. Som bonusinfo kan nævnes, at underarten Borivilianum i Indien bliver brugt medicinsk til at fremstille en sexstimulerende drik.
  • Fredslilje (Latin: Spatifyllum) Langsomtvoksende plante fra troperne i Sydamerika og Sydøstasien. Renser luften for blandt andet benzen og formaldehyd, som findes i luften på kontorer.
  • Koraltop (Latin: Kalanchoe) Kan holde til alt, koraltop ses af samme grund ofte som “askebægerplante” på bodegaer. Kan fås i flere farver.
  • Drageblodstræ (Latin: Dracaena) Træagtig plante med skællet stamme og 40-50 cm lange smalle blade. Ligner, og forveksles ofte med, Yucca.

 

Uegnede planter til kontoret


  • Jasmin (Latin: Jasminum) Jasmin dufter kraftigt, og selvom det er en smagssag kan det, ifølge seniorforsker Carl-Otto Ottosen, være en dårlig idé på en arbejdsplads. Duften kan i nogle tilfælde også give en allergisk reaktion.
  • Vedbend (Latin: Hedera) Vedbend er en slyngplante, som har små hår på bladene. Netop disse hår kan irritere huden ved berøring.
  • Rose (Latin: Rosaceae) Roser er smukke og romantiske, men kræver store mængder vand og er derfor besværlige at have stående på en arbejdsplads.