Guide: Er privat lønforsikring noget for dig?

10. nov 2011, 08:11
Udsigten til næsten fuld løn et år efter fyring frister mange. Men for de fleste kan det bedre betale sig at pleje privatøkonomien, mens tid er, siger Forbrugerrådet.

Før finanskrisen levede private lønforsikringer et stille liv. Men de lunede gevaldigt hos indehaverne, da fyringsbølgen skyllede ind over Danmark.

Forsikringsselskaber, banker og fagforeninger skruede prisen i vejret i en fart, men den manglende jobsikkerhed gør, at mange er fristet af sikre sig op til et års ekstra løn, hvis fyringen rammer.

Avisen.dk har spurgt to privatøkonomiske eksperter, hvad man skal overveje, før man tegner en privat lønforsikring.

"Lønforsikring kan være en god ide for nogen, især i udsatte brancher. Men det er meget individuelt, og kræver en nøje gennemgang af privatøkonomien," siger privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank.

Lønforsikringer udbydes af banker, a-kasser og fagforeniger, og betyder, at man kan få udbetalt op til 80 procent af sin tidligere løn i op til et år efter fyring. Selv om man er i a-kasse, er det altså en slags dobbeltforsikring, der betyder, at man afhængig af dækningsgraden øge den månedsindtægten over den højeste dagpengesats på 16.600 kroner.

Sidste øjeblik er for sent

Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet anbefaler, at man kigger betingelserne grundigt igennem, før man kaster penge efter en lønforsikring.

"De fleste lønforsikringer har karensperioder på for eksempel et halvt år, før du kan få gavn af ordningen. Så den der med at tegne en lønforsikring, når man mærker fyringen nærme sig, den dur altså ikke," siger han.

De billigste lønforsikringer koster under 100 kroner om måneden, men så er dækningsgraden også meget lav.

Prisen stiger hurtigt i takt med indtægt og ønsket dækningsgrad. Er man for eksempel sælger med en månedsindtægt på 30.000 kroner, koster det knap 300 kroner om måneden at tegne en lønforsikring i fagforeningen Business Danmark.

I tilfælde af fyring får man så 6.000 kroner månedligt oven i dagpengene.

Men som eksemplet viser, kan den ekstra forsikring mod arbejdsløshed hurtigt koste 3000-4000 kroner årligt.

"Det er et spørgsmål om, hvor megen tryghed, man ønsker sig. Og det behov varierer naturligvis meget fra branche til branche," siger Vagn Jelsøe.

Betal studielånet ned i stedet for

For mange mennesker kan det dog bedre betale sig at bruge pengene på at ruste privatøkonomien, mens tid er.

"Som andre forsikringer er der en ikke uvæsentlig grad af administrationsomkostninger ved lønforsikringer. Så hvis vi måler krone til krone vil det i mange tilfælde være en bedre ide at betale ned på gæld og optimere sin økonomi. Skulle arbejdsløsheden så ramme, er dit behov så meget desto mindre," siger Vagn Jelsøe.

En fyring kan gøre ondt i privatøkonomien. Ifølge Las Olsen fra Danske Bank er der dog meget, man kan gøre for at tilpasse sin økonomi, hvis først situationen kræver det.

Han er enig i, at det for mange bedre kan betale sig at pleje privatøkonomien frem for at kaste penge efter en lønforsikring:

"Det er dumt at indrette sin økonomi efter, at man skal kunne klare sig på dagpenge i al evighed. Man skal vurdere i det enkelte tilfælde, hvor meget det koster, og om man kan bruge de penge på at optimere sin økonomi et andet sted."