Tæt på verden: Grusomheder afsløret i mobiloptagelser

24. mar 2013, 15:28
Drabet på titusinder tamiler i 2008 optaget på mobiltelefoner kommer nu frem i dokumentarfilm. FN ønsker uvildig undersøgelse.

FN’s Menneskeretskommission vil efter en afstemning have en uvildig undersøgelse af Sri Lanka efter den blodige afslutning på 26 års borgerkrig i 2009. I årevis har regeringen afvist, at der overhovedet nogensinde har været i problem.

Afstemningen i Geneve torsdag faldt samtidig med frigivelsen af en rystende film, der beskriver, hvad der virkelig skete bygget over mængder af optagelser af begivenhederne fra 2008.

Optagelser fra mobiltelefoner og små kameraer på begge sider bliver vist for første gang. Filmen har titlen “No Fire Zone“. Dens trailer kan ses her.

Filmens anklage er, at der var tale om et folkemord - planlagt og bevidst gennemført. FNs repræsentanter blev tvunget fra området og dusinvis af journalister og mediefolk blev myrdet eller forsvandt. Mens verden vendte ryggen til indledtes et blodbad. Filmen viser kampe, henrettelser, tortur og voldtægt.

Politik

Problemet med Sri Lanka er ikke nyt. Det handler om grusomheder, som primært det siddende styre anklages at have begået mod tamiler ved afslutningen i 2009 af den nærmest endeløse blodige borgerkrig.

Efter 26 år med gensidig brutalitet mellem den Tamilske Tigre og regeringsstropperne stod de vindende singhalesere overfor en endelig løsning. Det tog 138 dage, som filmen beretter om. Tamiler blev ukritisk terrorbombet og angrebet.

Internationale organisationer som Human Rights Watch og andre med dokumentation er ikke i tvivl om, at der fra regeringens side er tale et massivt cover-up af de sande begivenheder i slutningen af krigen, hvor mellem 40.00 og 70.000 tamiler menes at være massakreret af regeringens styrker.

Over halvdelen af de 46 delegerede stemte torsdag i FN for en kritik af styret i Colombo, skriver Times of India. Der var ingen solidaritet fra Indiens side. Naboens reaktion var overraskende, ikke mindst fordi de to lande har tradition for særdeles tætte bånd.

En række lande i regionen stemte imod resolutionen. De var Pakistan, Thailand, Filippinerne og Indonesien. Otte lande afstod fra at stemme.

Konflikt

Der er adskillige beretninger om massive overgreb på tamilier, men ingen skyldige er blevet udpeget. At regeringen, repræsenterende de vindende singhalesere, i tamilernes øjne ikke gør nok nok for at skabe forsoning, er med til at gøre landet politisk og etnisk ustabilt.

Resolutionen, som flertallet efterlyste, kaldte ikke på en international undersøgelse, som tamilske nationalister kræver. Også spørgsmålet om sprogbrug i resolutionen var næppe tilfredsstillende for tamilerne, der taler om folkemord på sine fæller.

Det er anden gang et flertal i FN’s Menneskeretsorganisation kræver en undersøgelse, skriver Djakarta Post. Første gang var i 2012. Svaret fra Sri Lankas regering har været at betegne afstemningen som upassende indblanding i landets interne forhold og noget, der kun kan gøre tingene værre.

Regeringen skrev i 2011 sin egen rapport, der frikendte dens styrker for forbrydelser.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.