Groteske afsløringer i kræftsag

9. dec 2013, 10:24
Arbejdstilsynets nye tilsyn viser, at der gambles med brandmænds sikkerhed mange steder i landet.

Beboerne i Aarhus-området var advaret om at holde sig inden døre på grund af giftig røg. Men blandt de brandfolk, der slukkede ilden, blev advarslen overhørt.

Her arbejdede en brandmand uden maske.

Det er bare ét eksempel på, hvad brandfolk udsættes for. Det viser en række nye tilsyn fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.

”Det er skræmmende læsning. Noget tyder på, at det sidste års debat om kræft langt fra har spredt sig til hele landet," siger ekspert i brandfolks sikkerhed Finn Olsen.

Han kalder det 'grotesk', at en brandmand kan stå omsluttet af røg uden at bruge iltmaske.

Ude for første gang

Som noget nyt fører Arbejdstilsynet i år tilsyn med brandfolks arbejde under ildebrande og øvelser. Fokus har været på kræftbelastende påvirkninger.

Det sker efter ordre fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der har reageret efter, at Avisen.dk har skrevet om brandkræft og manglende tilsyn.

Det seneste år er man blevet opmærksom på en overhyppighed af kræfttilfælde blandt brandmænd.

Arbejdstilsynet har været ude til 25 større brande og gennemført 260 specialtilsyn ved brandstationer og uddannelsessteder. 12 gange har de fundet alvorlige brud på sikkerheden.

Derudover viser aktindsigten yderligere seks forhold, hvor den har været gal.

”Generelt har der været godt styr på de forebyggende tiltag mod brandfolks udsættelse for røg- og sodpåvirkninger i branchen. Men det er klart, at det er alvorligt i de konkrete tilfælde, hvor vi har konstateret problemer, og hvor vi har fundet, at forebyggelsen ikke har været tilstrækkelig effektiv,” siger Thomas Nygaard Christensen, tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Slæber kræftfremkaldende sod med hjem

Der er flere eksempler fra ildebrande, hvor brandfolk bliver påvirket af røg. En gruppe brandmænd blev så påvirkede, at de bad om at blive undersøgt af en læge.

Der er også flere eksempler på, at brandfolkene sidder i bilerne med tilsodede branddragter og ikke får dem vasket bagefter. Det er alvorligt, fordi sod er et kendt meget kræftfremkaldende stof.

I to tilfælde viser Avisen.dks aktindsigt, at branddragter blev vasket hjemme i brandfolkenes private hjem, hvor soden også risikerede at påvirke deres familier. Arbejdstilsynet påtaler også manglende muligheder for at vaske soden af sig.

Forstår ikke problemet

Ifølge arbejdsmiljøkonsulent i 3F Kjeld Jensen viser Arbejdstilsynets påbud og strakspåbud, at mange brandfolk er udsat for meget kraftige påvirkninger fra røg og sod, når de passer deres arbejde.

”Der er dygtige, professionelle brandvæsener, og så er der desværre også dem, der er uden for pædagogisk rækkevidde og fortsætter, som de altid har gjort. Det er uhyggeligt, at branchen over en kam ikke har forstået budskabet,” siger Kjeld Jensen.

Sikkerhedsekspert Finn Olsen bider også mærke i, at mange ikke har forstået, hvorfor de skal beskytte sig.

”Det er vigtigt at få lavet noget fremadrettet, som for alvor får både medarbejdernes og ledernes øjne op for, at det er altså sundhedsskadeligt, og de kan dø af det, hvis de ikke respekterer, at de skal bruge deres udstyr og arbejder på en måde, så de ikke bliver udsat for de her påvirkninger,” siger Finn Olsen.

For meget sod og røg

Overlæge Niels Erik Ebbehøj fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital har set påbudene fra Arbejdstilsynets rapporter igennem.

”Graden af påvirkning i de enkelte tilfælde kan ikke vurderes. Men når Arbejdstilsynet udsteder et straks-påbud, er det jo udtryk for, at sikkerheden ikke er i orden. Det betyder, at udsættelsen for sod og røg er større end den behøver at være ved denne type arbejde,” skriver Niels Erik Ebbehøj til Avisen.dk.