Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Efter skandale: 60 ansatte slipper for en fyreseddel

13. nov 2019, 13:52
Mejeriet Mille Foods har betalt løn til ansatte, mens de har været på kursus efter en skandale på virksomheden. Nu har mejeriet fået lov til at eksportere modermælkserstatning på ny.

Omkring 60 medarbejdere slipper for en fyreseddel hos Mille Food A/S efter en skandalesag hos producenten af modermælkserstatning.

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Kommune suspenderer direktør øjeblikkeligt efter ”alvorlige fejl”

Medarbejderne er tilbage på arbejde på mejeriet i Hundested i Nordsjælland, efter at Fødevarestyrelsen midt i oktober fik stoppet virksomhedens eksport af modermælkserstatning til Kina som følge af manglende sporbarhed af et vigtigt protein i produktet. Og onsdag har virksomheden fået tilladelse til at eksportere deres produkter til Kina på ny, oplyser Fødevarestyrelsen til Fagbladet 3F.

Fødevarestyrelsen oplyser, at den har gennemgået Mille Foods procedurer samt en grundig kontrol af virksomhedens produktion.

- De to kontroller giver ikke anledning til anmærkning, og virksomheden har rettet op. Så derfor siger vi, at de kan sætte gang i eksporten igen, siger Jakob Munkhøj Nielsen, chef for afdelingen Fødevare København under Fødevarestyrelsen.

Imens produktionen var stoppet hos Mille Foods, kom medarbejderne hurtigt på kursus. Det får virksomheden ros for af 3F, hvor en del af medarbejderne i produktionen, på lageret og i pakkeriet er medlemmer.

- Virksomheden betalte medarbejderne deres normale løn og genetillæg under kurserne, hvilket er utrolig flot. Ved fælles indsats blev en trussel om hjemsendelse, arbejdsdeling og afskedigelser vendt til øgede faglige kompetencer og fortsat beskæftigelse for medarbejderne, siger Peter Møller Sjøgren, forhandlingssekretær hos Den Grønne Gruppe i 3F.

Bag den fælles indsats omkring efteruddannelse til de ansatte står Mille Foods, virksomhedens tillidsmand, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening samt Den Grønne Gruppe i 3F og 3F Frederiksværk-Frederikssund.

Det lykkedes parterne at få undervisere fra EUC Lillebælt til med kort varsel at undervise medarbejderne på virksomheden i Nordsjælland.

Fagbladet 3F har onsdag forgæves forsøgt af få kommentarer fra Mille Foods nye direktør Christian Dehlholm. Men han har over for Frederiksborg Amts Avis tidligere udtrykt særlig glæde over, at det lykkedes at undgå fyringer i virksomheden.

- Vi har haft en meget frugtbar og positiv dialog mellem fagforbundet 3F og Mejeribrugets Arbejdsgiverforening (under Dansk Industri, DI) og Mille Food A/S, hvor det er lykkedes at få mange ender til at nå sammen. Det er jeg virkelig glad for, siger Christian Dehlholm til avisen.

I august og september 2019 udførte Fødevarestyrelsen kontrolbesøg hos Mille Food. Virksomheden havde store problemer med at dokumentere oprindelsen og sporbarheden af proteinet lactoferrin.

Sporbarhed er vigtig i forhold til at kunne opspore, hvilke kunder der har købt en virksomheds varer, hvis en vare skal trækkes tilbage fra markedet, fordi der er blevet fundet en fejl ved produktet. Sporbarheden er også afgørende, hvis man skal opspore en smittekilde til en sygdom i et produkt.

Fødevarestyrelsen har beslaglagt knap 400 paller med mælkepulver hos Mille Foods.

Virksomheden har importeret proteinet lactoferrin gennem et selskab, hvis ejer og direktør dengang også var direktør for Mille Food. Virksomhedens daværende daglige ledelse bestående af den administrerende direktør, den fabriksansvarlige og kvalitetsdirektøren mistede deres job på grund af sagen.

- Vi synes, at det er en alvorlig sag. Og det kan have stor betydning for mejeribranchen. Det skal være muligt at finde frem til produkternes oprindelse, hvis der er folk, der bliver syge. Vi er fortsat i gang med arbejdet med at skrive en politianmeldelse. Vi forventer, at vi kan få det afsluttet inden for kort tid, siger Jakob Munkhøj Nielsen, chef for afdelingen Fødevare København.