Grisekrise kan udløse massefyringer

28. aug 2013, 07:31
Mangel på slagtesvin kan koste op til 1000 job på Danish Crown. Branchen appellerer til minister om hjælp.

Danish Crown mangler grise og varsler 1000 fyringer i Danmark, hvis situationen ikke ændrer sig, skriver Børsen.

- Får vi ikke stoppet faldet i tilførslerne, så kommer vi over de næste tre år til at lukke flere afdelinger og sige farvel til op mod 1000 medarbejdere, siger Jesper Friis, direktør for divisionen for svinekød hos slagterigiganten.

Problemet er, at et stigende antal smågrise bliver sendt til Tyskland i stedet for at blive fedet op og slagtet herhjemme. Tyskerne betaler en bedre pris for smågrisene end de danske landmænd.

- Forskellen på den danske og tyske svinepris er 1-1,50 kroner per kilo, hvilket hurtigt kan betyde 700.000 kroner for en landmand. Det er mange år siden, at forskellen har været så stor, siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, til Børsen.

I år er 4,8 millioner smågrise indtil videre blevet sendt til opfedning i Tyskland mod 4,6 millioner i samme periode året før.

Ifølge formand for svinedelen hos Landbrug & Fødevarer Lindhart B. Nielsen er det ikke muligt for landmændene at få lån i bankerne til at investere i produktion af slagtesvin.

Han opfordrer vækst- og erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) til at gøre noget ved problemet.

- Med de krav, som Finanstilsynet stiller til pengeinstitutterne, kan de ikke låne ud til selv rentable projekter, siger Lindhart B. Nielsen.

- Så hvis den nye erhvervsminister Henrik Sass Larsen vil have vækst i landbruget og fødevaresektoren, så er det her, han skal sætte ind. Og der er masser af arbejdspladser i det, siger han til Børsen.

Risikoen for nye fyringer kommer et år efter, at Danish Crown lukkede sit slagteri i Esbjerg og sagde farvel til over 500 medarbejde. I løbet af de seneste 10 år har Danish Crown næsten halveret antallet af ansatte i Danmark til 8500.

/ritzau/