- Jeg har det af helvedes til. Mine lunger er brændt af, jeg ryger ind og ud af sygehuse, nervebanerne i musklerne er ødelagt af kviksølv, og selvom jeg bruger tre forskellige inhalatorer, kan jeg ikke få luft, siger Børge Hansen. Foto: Michael Drost Hansen, Fagbladet 3F/

Børge var ansat på Grindstedværket: Kæmper stadig med smerterne

15. maj 2020, 16:27
Den tidligere Grindstedværket-arbejder Børge Hansen kæmper med en sværm af lidelser. Forsker har svært ved at se, at ny Grindsted-rapport bidrager med ny viden.

Grindsted har været ramme om både noget af den mest alvorlige forurening af naturen og den værste forgiftning af arbejdere, vi kender til her i landet.

Det skete, da det tidligere Grindstedværket i perioden 1956 til 1973 dumpede hundredtusindvis af liter spildevand direkte ud i vandløb.

LÆS OGSÅ: Tandlæger skrottede ansattes overenskomst: Nu er der nyt

Og i samme periode, hvor arbejderne på fabrikken i stor stil blev udsat for kviksølv, som forgiftede deres krop, som Fagbladet 3F har afsløret.

Balladen om det giftige kviksølv, har ført til, at Region Syddanmark har fået undersøgt hvor slemt befolkningen er ramt, og om det er farligt at bo i Grindsted og omegn den dag i dag.

Resultatet er nu kommet og viser blandt andet at flere får prostatakræft, hjertekar-sygdomme og slagtilfælde i Grindsted end i lignende byer uden forurening.

- Jeg har det af helvedes til. Mine lunger er brændt af, jeg ryger ind og ud af sygehuse, nervebanerne i musklerne er ødelagt af kviksølv, og selvom jeg bruger tre forskellige inhalatorer, kan jeg ikke få luft.
Børge Hansen, tidligere ansat på Grindstedværket

Rapporten konkluderer også, at Grindsted ikke lider af overrepræsentation af sygdomme generelt.

En af de tidligere ansatte, Børge Hansen, kæmper stadig med smerterne hver dag. Han mener, at rapporten tegner et skønmaleri.

- Jeg har det af helvedes til. Mine lunger er brændt af, jeg ryger ind og ud af sygehuse, nervebanerne i musklerne er ødelagt af kviksølv, og selvom jeg bruger tre forskellige inhalatorer, kan jeg ikke få luft, siger han til Fagbladet 3F.

Den nu 82-årige forhenværende fabriksarbejder har også store smerter i ryggen:

- Jeg går til kiropraktor og akupunktur. Jeg har næsten prøvet alt og lige lidt hjælper det.

Flere af hans tidligere kolleger er også blevet alvorligt syge af arbejdet

- Mange af mine gode gamle venner er væk nu, siger Børge Hansen.

Philippe Grandjean, forskningsleder, dr. med., SDU har fulgt kviksølvskandalen tæt. Og selvom han vurderer, at rapporten er ”et grundigt stykke arbejde”, mener han ikke, at den bidrager med særlig meget ny viden.

- Det er svært at drage skarpe konklusioner. Meget er statistisk usikkert. Det er svært at sige noget reelt om sammenhængen mellem farlige kemikalier og omfanget af sygdomme i området, siger han til Fagbladet 3F

Den øgede forekomst af hjerte-kar sygdomme, prostatakræft, kræft i skjoldbruskkirtlen og slagtilfælde skyldes ikke rygning.

- Vi ved ikke, hvad det så kan være.

Den dag i dag er Grindsted påvirket af kviksølvskandalerne: Vandforsyningen kommer udefra, og man må ikke bade og fiske i den lokale sø.

- Det er ikke bevist, at der ikke er en risiko for at bo i området. Rapporten kan ikke læses, som et carte blanche til ikke at rydde mere op, siger Philippe Grandjean.