Tæt på verden: Grimt tal: Så mange slaver i Danmark

18. okt 2013, 11:45
Indien har næsten 14 mio slaver. Danmark menes at huse over 700.

En australsk menneskeretsgruppe har undersøgt forholdene i 162 lande og fundet knap 30 millioner slavearbejdere. Værst af alle er Indien, der rummer halvdelen af helheden. Slaverne arbejder i miner, stenbrud, private hjem og i sex-industrien.

Tallet er udfærdiget af australske Walk Free og er betydeligt højere end det hidtil kendte fra ILO, FNs arbejdsorganisation. ILO mener, der er 21 millioner.

Nogle slaver er indfanget eller kidnappede, andre er handlede, mange er født slaver og nogle er snydt ind i arrangementer, der gør dem til slavearbejdere. Visse steder tvinges kvinder til ægteskab med henblik på udnyttelse. Andre steder gøres børn til soldater.

Slaver i Danmark

Walk Free har offentliggjort det hidtil første interaktive slave-indeks, der viser at Danmark menes at have 700-760 slaver men er et af landene med allerlavest forekomst af slavearbejde.

Rapporten beskriver i detaljer, at i Danmark forekommer udnyttelse af immigranter i husarbejde, sex-industrien og den uformelle økonomi. De fleste kommer fra Østeuropa og arbejder indenfor rengøring, landbrug, gartnerier og som au pairs.

Rapporten forklarer, at Danmark har afsat 85 millioner kroner til bekæmpelse af slaveri for perioden 2011-14, og at landet i øvrigt er blandt de 10 med det laveste antal.

De værste

Tre-fjerdedele af alle slaver lever og arbejder i 10 lande. Indien er størst i antal (14 mio). Derefter kommer Kina (2,9 mio), Pakistan (2,1 mio), Nigeria (701.000), Etiopien (651.000),  Rusland (516.000), Thailand (473.000), DR Congo (462.000), Myanmar (384.000) og Bangladesh (343.000).

Mindre folkerige lande kan have et større antal procentvis. Værst af alle skal være Mauretanien, hvor Walk Free anslår, at fire procent af befolkningen på 3,8 millioner er slaver. Andre organisationer har tidligere opgivet langt højere antal, fordi mange fødes ind i bundne afhængighedsforhold.

Børn er ofte slaver i et land som Haiti, der er næstværst i hele verden. I den fattige caribiske nation er der tradition for at fattige familier sender deres børn til mere velstillede som arbejdere. De ender ofte som misbrugte.

De forholdsvis højeste andele af befolkningen er i Pakistan, India, Nepal, Moldovien, Benin, Elfenbenskysten, Gambia og Gabon. I den modsatte ende af skalaen finder man Island, Irland, Storbritannien, New Zealand, Schweiz, Sverige, Norge, Luxembourg, Finland og Danmark.

Rapporten kan downloades.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.