Tæt på verden: Gravide piger og kvinder ofre i abortpolitik

12. aug 2013, 12:33
Kvinder indviklet i spind af tradition, religion og politisk opportunisme. Totalforbud mod abort i 7 lande.

Piger og kvinder i de mellemamerikanske lande Nicaragua og El Salvador kan ikke få lovlig abort – ligemeget hvilke argumenter, der måtte være herfor. Abort er kriminaliseret for voldtægtsofre, for dødstruede og for mindreårige.

I Nicaragua er antallet af fødsler til piger under 14 steget 48 procent; oftest som følge af voldtægter og andet seksuelt misbrug. Hvert fjerde fødsel i landet er til en kvinde mellem 15 og 19, skriver the Pulitzer Center.

Lovgivningen i de to mellemamerikanske lande giver ingen smutvej bortset fra illegal og farlig abort.

Sær politik

Spørgsmålet om kvinders ret til selv at bestemme over deres krop er kastebold i et indviklet spind af tradition, religion og politisk opportunisme verden over. For den enkelte kvinde er konsekvensen monumental. Der er 7 lande i verden, hvor abort er totalt forbudt.

I Nicaragua blev den tidligere venstreorienterede revolutionære Daniel Ortega pludselig dybt religiøs og sikrede sig yderligere magt ved et fornuftsægteskab med den stærke katolske kirke.

I Filippinerne foregik en 14 år lang debat, før der blev åbnet for abort som valg i det asiatiske land.

Efter historisk modstand blev abort i sjældne tilfælde tilladt i Irland i sommeren 2013 efter en kvinde, tandlægen Savita Halappanavar, døde unødvendigt efter komplikationer, beretter BBC.

Restriktioner

Fra land til land bølger abort-debat baseret på lokale magtforhold. Mens mange politikere i Frankrig vil gøre indgrebet gratis, går USA i den modsatte retning med alle mulige former for restriktioner på klinikker, lægers arbejde og medicin. Det varierer fra stat til stat og er et toppolitisk emne.

En ny restriktion imod aborter er introduceret i USA, hvor 11 delstater nu forbyder aborter ved hjælp af telemedicin. Kvinder kan altså ikke mere får abort med en læge i telefonen (med video), der siger hvilke præparater, hun skal indtage, fortæller USA Today.

I Florida har en klinik introduceret rabat på $50 for kvinder, der vil have abort om søndagen. De ansvarlige distribuerer kuponer via internet, der kun gælder for en abort pr. kvinde, skriver Washington Times.

Abortturisme

Da Kina indførte sin 1-barns politik i 1971 legaliserede regimet samtidig abort på enhver måde. Det anslås, at der er foretaget 336 millioner aborter i Kina. Landet er blevet et foretrukket sted for koreanske kvinder at få en abort.

Sydkorea har i 59 år haft stramme regler for svangerskabsafbrydelse med mindre der er tale om voldtægt og andet misbrug. En smuttur til Kina kan opfylde ønskerne, fortæller International Business Times.

Danske kvinder fik adgang til fri abort i oktober 1973. Gående tilbage i dansk historier har var der indtil 1866 dødsstraf for at afbryde et svangerskab. Den straf blev afløst med strafarbejde i 8 år. Sidenhen blev den lempet under visse vilkår, skriver Danmarkshistorien.dk.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.