Gravide misbrugere skal kunne indlægges med tvang

22. aug 2008
Narkomaner og alkoholikere, der er gravide kan skade deres barn for altid. De bør derfor kunne låses inde mod deres vilje for at komme på afvænning, mener ekspert. Politikere overvejer nu at ændre loven

Gravide kvinder, der er afhængige af stoffer eller alkohol, kan gøre deres ufødte barn hjerneskadet for evigt. Derfor bør man ændre loven, så de kan indlægges, mod deres vilje, hvis de ikke stopper med at drikke eller tage stoffer.

Gælder lille gruppe

Det mener overlæge May Olofsson, leder af Familieambulatoriet på Hvidovre Hospital, der er for gravide og småbørnsfamilier med misbrugsproblemer.

»Hvis kvinden ikke vil gå i behandling for at blive afvænnet og passe sine graviditetsundersøgelse, skal man have mulighed for at tvangsindlægge i de sværeste tilfælde,« siger May Olofsson og understreger, at det i København højst drejer sig om fem kvinder om året.

Ifølge overlægen har Norge gode erfaringer med at tvangsindlægge gravide kvinder i tilfælde, hvor barnet ellers ville blive skadet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I Folketinget er politikerne åbne for forslaget.

Efterlyser tidlig indsats

»Jeg er positiv over for at se på, om loven skal ændres, for vi bør have redskaber, der gør det muligt at tage os af de gravide kvinder, der ikke vil i behandling,« siger Venstres socialordfører Ellen Trane Nørby, der bakkes op af Socialdemokraternes socialordfører Mette Frederiksen.

»Nogle af børnene er skadet for livet. Derfor kan tvang være nødvendigt. Men der er også brug for en indsats, hvor man opsøger kvinderne tidligt i graviditeten,« siger hun.

De Konservatives socialordfører Vivi Kier er mere skeptisk.

»Jeg frygter, at kvinderne vil holde sig væk fra familieambulatoriernes hjælp af frygt for at blive låst inde,« siger hun.

Også i Dansk Folkeparti er man parat til at overveje en lovændring.

faktaboks

Alkoholikere

6.840 danskere var sidste år i behandling for alkoholproblemer

Langt de fleste er i 40’erne eller 50’erne.

Mænd drikker i gennemsnit 83 genstande om ugen, når de kommer i behandling.

Kvinderne er oppe på 59 genstande.

61 procent har en uddannelse, men er blevet arbejdsløse.

65 procent tjener ikke selv penge.

Én procent er hjemløse

Hver femte i alkohol-behandling har hjemmeboende børn.