KEMIKALIEHELVEDE: Gravide frisører må arbejde videre

20. jul 2011
Der går adskillige år, inden frisørerne kan få endeligt svar på, om deres arbejde kan skade deres børn

Selvom en ny undersøgelse peger på, at frisører kan have større risiko for at få drengebørn med misdannelser, kommer det ikke til at betyde, at frisører sendes hjem under graviditet.

Det mener professor på Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Bispebjerg Universitetshospital Jens Peter Bonde. Han har selv været med til at lave undersøgelsen.

”Det er dødsvært. Nogle ville skønne på den ene måde, og andre på den anden. Vi er nødt til at handle og vurdere på det grundlag, der ligger, og mistanken i undersøgelsen er lille og spinkel,” siger Jens Peter Bonde.

Han er også med til at lave den rapport, som Arbejdstilsynet har bestilt, om risici ved gravide frisørers arbejdsmiljø. Rapporten er afgørende for, om der bliver ændret ved reglerne for gravide frisørers arbejde under graviditeten. Rapporten er ikke endeligt færdig, men Jens Peter Bonde mener, den ender med at konkludere, at de gravide frisører kan arbejde uden risiko, hvis de er omhyggelige med at bruge godkendte engangshandsker og udsugning som alle andre.

Jens Peter Bonde mener, der skal forskes mere i området, før man laver andre regler.

”Der ligger 12-14 forskellige undersøgelser på verdensplan af frisører, graviditet og børn, men resultaterne peger ikke i éen retning. Der går adskillige år, før vi får vished på det her område. I mellemtiden må man tage de forholdsregler man kan, men heller ikke overreagere på et løst grundlag,” siger Jens Peter Bonde.

Den konklusion er forskningsleder for Videnscenter for Frisører og Kosmetikere, Heidi Søsted, ikke enig i.

”Faktum er at vores undersøgelser viser, at frisørerne ikke bruger handsker nok, bruger dem forkert og ikke altid får lov af mester til at bruge dem. De klipper ikke altid, før de farver, og det nyfarvede hår afgiver hårfarvestoffer, mens de klipper det. Hvis de skal være sikre, skal de også style håret med handsker på, så de ikke får hårprodukterne på hænderne, og det ved vi ikke engang om de kan,” siger Heidi Søsted.

Hun mener, at enten skal regler ænres for de gravide friøsrers arbejde. Eller også skal nogen love hende en radikal holdningændring faget i en fart.

”Hvis nogen kunne fortælle mig, de arbejdede med regler eller andet, der kan ændre holdningen til handsker i frisørfaget lige så radikalt, som det er sket med, at børn bør bruge sikkerhedssele i biler – så er det ok med mig,” siger Heidi Søsted.

Hun mener grundlæggende den er gal med de produkter, frisørerne arbejder med, uanset om frisørerne er gravide eller ej.

”Jeg er bekymret for, om frisørerne tager skade af hårfarvestofferne. Hvis du maler et af de her stoffer på ørerne af en rotte, så falder dens immunforsvar på samme vis, som hvis den havde influenza. Jeg er ikke tryg ved stofferne,” siger Heidi Søsted.