Gravid? Her bliver du fyret og risikerer pisk

2. feb 2013, 06:00
De arbejder under umenskelige vilkår, som de ikke kan flygte fra uden uden risiko for fængsel og pisk. I Malaysia behandles udenlandske arbejdere som slaver, viser ny forskning. Mange af dem producerer varer som sælges til elektronik i Danmark.

Når du køber ny DVD-afspiller, nyt kamera eller TV, risikerer du at støtte udnyttelse af udenlandske arbejdere i Malaysia.

De såkaldte migrantarbejdere lever under slavelignende forhold i Malaysias fremstormende elektronik industri.

Det afslører en ny rapport fra SOMO, en uafhængig forskningsorganisation med base i Holland, der samarbejder med Danwatch.

"Arbejdsforholdene for migrantarbejdere er frygtelige,” siger seniorforsker Esther de Hann til Avisen.dk.

Rapporten bygger på feltstudier og interview med over 100 arbejdere. Konklusionerne kan få enhver dansk fagforening til at gyse.

Fyrer gravide

Migrantarbejderne arbejder ofte 12 timer dagligt seks dage om ugen uden at måtte sidde ned under en vagt. De udsættes for giftige kemikalier, der giver allergiske reaktioner.

De har ingen rettigheder. Nogle har ingen kontrakt, andre har en kontrakt på et sprog, de ikke kan læse.

De må ikke organisere sig i fagforeninger. Kvinder opfordres til ikke at have sex og testes løbende for graviditet. Hvis de er gravide, bliver de fyret.

Ofte er lønnen kun halvdelen af det, de var stillet i udsigt – svarende 1.125 kroner om måneden, konkluderer forskerne.

Arbejdsgiverens samvittighed styrer 'festen'

Malaysia er det land, hvor flest migrantarbejdere i Sydøst-Asien søger hen. Forskerne anslår, at der i dag er to millioner migrantarbejdere i landet officielt, mens yderligere to millioner er der uofficielt.

Landet har et meget stramt reguleret arbejdsmarked. Der er oprettet såkaldte ’Free Industrial Zones’, hvor regeringen reklamerer med, at der hverken er 'minimumsløn' eller ’minimums arbejdsforhold’. Det skal ifølge forskerne tiltrække udenlandske investeringer.

I 2002 indførte Malaysia en ny lov. Migrantarbejdere, der ikke kunne dokumenterer, at de havde lovligt ophold i form af arbejde, risikerede nu op til fem år fængsel, pisk og meget store bøder.

”Det er et meget problematisk system, fordi du ikke kan klage eller protestere. Hvis du gør, bliver du fyret, og så er du nødt til at rejse hjem med det samme. Du kan ikke blive. Uden arbejde er du illegal, og det straffes meget hårdt,” siger Esther de Haan.

35.000 straffet med stokkeslag

Amnesty International ser generelt en ”grov udnyttelse af migrationsarbejdere i Malaysia”, siger talsmand Ole Hoff-Lund.

”Taktikken er, at det er arbejdsgiveren, der har den totale kontrol over arbejderen. De får frataget pas og personlige dokumenter. Ofte kan de ikke undslippe, fordi de ikke har rejsedokumenter,” siger Ole Hoff-Lund og fortsætter:

"Hvis de flygter fra de her ekstreme arbejdsforhold, risikerer de at blive pågrebet og straffet. Vi har rapporteret, at 35.000 migranter blev straffet med stokkeslag i perioden 2002-2008.”

Rapporten fra SOMO dokumenterer, at flere og flere migrationsarbejdere ansættes gennem såkaldte ’outsourcing agencies’.

'Vikarbureauer' gemmer det beskidt arbejde

Det er bureauer, der lever af at hente udenlandsk arbejdskraft til at arbejde i Malaysias elektronik-industri.

De udenlandske arbejdere betaler penge til bureauet eller stifter gæld, inden de starter med at arbejde.

Disse bureauer fungerer i praksis som en slags vikarbureau, der hyrer arbejdskraft til fabrikken. De udbetaler ofte migrantarbejdernes løn, eller det der er tilbage, når de har fratrukket eksempelvis lånerenter på op til 25 procent.

Forskerne bag den nye rapport påpeger et stort problem i bureauerne er med til at skjule, at en fabrik bruger migranter som arbejdskraft.

El-giganter får kritik

Derudover retter forskerne en skarp kritik af giganter som Sony, Panasonic og Toshiba. De gør for lidt for at beskytte migrantarbejdere og for ikke at have en specifik politik, der sikrer ordentlige arbejdsforhold, lyder det.

”De fleste virksomheder gør sig ingen overvejelser omkring migrationsarbejdere, når de overvåger deres underleverandører. De gør sig ingen anstrengelser for at sikre migrantarbejderne,” siger Esther de Haan.

Avisen.dk har bedt de tre virksomheder om en kommentar, men kun Sony har vendt tilbage.

I et skrifteligt svar til Avisen.dk oplyser Sony, at de i 2005 indførte 'Sony Code of Conduct' - et etisk regelsæt, som de forventer, at deres leverandører overholder.

"Baseret på 'Sony Supplier Code of Conduct' undersøger vi løbende fakta og vil kræve korrigerende foranstaltninger, hvis der er nogen, der ikke overholder disse regler," svarer Sony til Avisen.dk.

Amnesty International: Pas på

I Amnesty International opfordrer talsmand Ole Hoff-Lund generelt virksomheder og forbrugere til at tage de malaysiske migrationsarbejdernes arbejdsforhold ”meget alvorligt.”

”Man bør sikre sig, at de varer, vi aftager ikke er fremstillet via mishandling af migrantarbejdere i Malaysia. Der er alt andet lige en meget stor sandsynlighed for, at de her produkter også finder vej til det danske marked,” siger Ole Hoff-Lund.

En hård branche