Tæt på verden: Granater imod ledende politikers hjem

14. apr 2012
Præsidenten og den førende kandidat i GuinesBissau er taget til fange af militær. Kup skete samme dag som valgkamp skulle genoptages.

Samme dag som anden runde af præsidentvalget i den lille vestafrikanske nation Guinea-Bissau skulle skydes gang, blev freden gennemhullet af militær, der fyrede granater af imod den førende kandidats private bolig. Den centrale del af hovedstaden er lukket af.

Siden torsdag nat har man hørt eksplosioner og skud i gaderne. Angrebene har været koncentreret omkring den afgående premierministers Carlos Gomes Jr. bolig. Han står til at vinde præsidentvalget.

Nu er han tilbageholdt, fortalte hans hustru nyhedsbureauet AFP fredag. Hun ved ikke, hvor han er. De rebelske tropper skal have besat tv-stationen og regeringspartiets hovedkvarter.

ECOWAS, den regionale sammenslutning af 15 vestafrikanske lande, står således med en ny kup-krise få dage efter gruppen fik afvæbnet en kup-leder i Mali.

Anden runde

Valgets anden runde var fastlagt til den 29. april, fordi den folkevalgte præsidentdøde af diabetes i januar. Under hans sygdom menes der at have foregået et andet kupforsøg. Den midlertidige præsident og hærchefen er også tilbageholdt af kup-soldater.

Den tilbageholdte Gomes var i slutrunde mod den tidligere præsident Kumba Yala, der blev styrtet ved et kup i 2003. Sidstnævnte, der var bagud i meningsmålingerne, mener, at der blev svindlet i første runde af valget.

Guinea-Bissau har endnu aldrig oplevet en valgt præsident, der regerede sin valgperiode ud. Landet har gennemlevet tre kup, dikatur og en myrdet præsident, siden landet fik uafhængighed fra portugisiske koloniherrer.

I øvrigt anses landet for ret lovløst og for en mellemstation for sydamerikansk narko på vej til Vesteuropa.

En unavngiven militærleder har meddelt, at Gomes Jr. hvis valgt, planlagde at lade tropper fra Angola invadere landet for at angribe sit eget militær. Det er nærliggende at tænke, at kuppet har noget med militærets deltagelse i narkotrafik at gøre.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.