DAGENS TIP: Gør cafébordet til din arbejdsplads

27. apr 2011, 06:00
8 gode råd til dit bærbare arbejdsliv.

Kan man virkelig arbejde en hel dag ved sin bærbare på en café?

Svaret er ja!

Mange, som har hjemmearbejde eller egen virksomhed, bruger det som et afbræk fra deres eget hjem.

Her er en guide til, hvordan du kan gøre enhver café til din arbejdsplads, uden at møde problemer med personalet, eller andre gæster.

På caféen Bang & Jensen på Vesterbro i København er det normalt, at gæsterne tager deres bærbare med. Om morgenerne kommer der specielt mange, som tjekker deres mail, mens de spiser morgenmad.

En morgen i maj måned talte bartender Alek Modin hele 23 bærbare i caféen på én gang. Alek Modin, som har været bartender i fire år på københavnercaféen, har et par råd til dig, som vil prøve kræfter med 'udekontor'.

1. Fedt for personalet

"De bedste computergæster er stamkunderne, som altid vil hyggesnakke. Dem som flinkt introducerer sig selv for nye bartendere," siger Alek Modin.

"Det er også rigtig god stil, når du arbejder fra din computer at hjælpe til, når der er travlt i caféen. Flere stamkunder rejser sig tit fra deres bærbare og tager et par tallerkener og glas med fra nabobordene op til personalet."

2. Vær' en god kunde

Når man invaderer en café for at bruge den som arbejdsplads, må man være en aktiv kunde i løbet af dagen.

"Det er meget få, der glemmer at købe lidt af og til, når de vælger at sidde på vores café og arbejde. Langt de fleste spytter løbende lidt i bøssen," siger Alek Modin.

3. Begræns dig

Det er vigtigt, at du ikke bruger for meget plads, når du kommer og folder din bærbare ud på bordet, siger bartenderen: 

"Her gælder almindelig Emma Gad-adfærd. En god bærbar-kunde flytter sig rundt i lokalet, så han ikke fylder for meget og generer andre gæster."

4. Udvis god mobilstil

Sæt din mobil på lydløs, og hvis du endelig skal tale med nogen i telefon i længere tid, så gå udenfor på gaden.

[pagebreak]

5. Få styr på dit batteri

Planlæg forud før dit eksperiment med mobil arbejdsplads. Sørg for, at batterierne på din bærbare og din telefon er ladet op.

Det er nemlig kun få caféer, som har stikkontakt til din oplader i nærheden af bordet. Køb ekstra batterier til din bærbare computer, hvis den løber tør for strøm efter få timer.

Hvis du vil undgå det, kan du spare på strømmen. Antennen til trådløs internet på din bærbare bruger for eksempel næsten lige så meget strøm som din skærm. 

Slå derfor trådløst internet fra, hvis du vil spare strøm (kan gøres i Systemindstillinger). Du kan samle dine onlineopgaver, så du nøjes med at bruge nettet af og til.

6. Apropos elektricitet

Tag en stikdåse med, så du kan dele en stikkontakt i væggen med andre, der har sin bærbare med. Der er tit ikke mange stik ved et cafébord, og det kan være nødvendigt selv at gøre noget.

Desuden ved du ikke, om der er en tre- eller to-benet stikkontakt i væggen. Her kan en kort forlængerledning med tre ben være en god ide at have med.

7. Godt arbejdsklima

Der er meget, som distraherer på en café, men det er der også derhjemme. Derhjemme kan det være fristende med overspringshandlinger som tøjvask og oprydning.

En café er for det meste fyldt med snak og larm. Det kan både være motiverende og forstyrrende. Tag nogle høretelefoner med, eventuelt med støjdæmpende funktion, så du kan isolere dig selv lidt, hvis du får brug for det.

8. Tag på biblioteket i stedet

Hvis du trænger til at komme væk fra både hjemmearbejdspladsen, men også kaffemaskinens evindelige hyl, så tag på biblioteket i stedet, som også har trådløst internet. 

Har du selvjustits til at holde dig fra Facebook på din bærbare, så er der simpelthen ingen distraktioner på biblioteker. Her lugter der også mere af fordybning og arbejde end på de fleste caféer.