Godsejer anklaget for at udnytte hestepige

7. maj 2010
Hårdt fysisk arbejde og en arbejdsdag på op mod 16 timer. Det måtte Lisette Jensen gennemgå i forsøget på at blive berider.

Hvor langt er en hestepige villig til at gå for at få en læreplads som berider? Tyveårige Lisette Jensen var villig til at gå rigtig langt.

Hendes drøm om at blive berider blev groft udnyttet af godsejer Anne Lütken, der brugte hende som billig arbejdskraft. Lisette sled på Broholm Gods på Fyn med at muge ud, udføre hårdt staldarbejde og rengøre udstyr og ridebaner.

Det fortæller fagforeningen 3F. Den kritiserede i går Dansk Ride Forbunds uddannelse til berider for at give hestefolk god mulighed for at udnytte unge hestepigers berider-drømme til at få billig arbejdskraft.

"Lisette er et godt eksempel. Hun blev groft udnyttet uden at få noget som helst ud af det. Den pige sled sig op for sin drøm om at blive berider. Hendes sag er blot en af mange, der viser, hvordan unge hestepiger udnyttes groft af folk i hestebranchen," siger Flemming Madsen fra 3F på Sydfyn.

24 dage uden fri

Lisette Jensen blev i 2007 ansat af Broholm Rideklub, med henblik på at få undervisning, der kunne skaffe hende ind på Dansk Ride Forbunds uddannelse som berider. Når hun så var optaget, skulle hun have en læreplads hos rideklubben.

Men virkeligheden var otte måneders slavearbejde. Lisettes kalender, som Avisen.dk er i besiddelse af, viser, hvor meget hun arbejdede. I juni og juli 2007 arbejdede hun 24 dage i træk uden fridage - i hverdagene 13-16 timer dagligt og i weekenden 14 timer. Lønnen var 5000 kroner om måneden svarende til ca. 15 kroner i timen.

Arbejdet bestod i at stå tidligt op og muge ud i staldene, pudse sadler og seletøj, fodre dyrene, undervise elever, holde banerne og tilride heste. Hun fik aldrig den undervisning, som var aftalt.

Godsejerens ansvar

Lisette Jensen var officielt ansat af rideklubben og fik sin løn af den. Den lejede sig ind hos Broholm Hestecenter, hvor ejeren Anne Lütken nød godt af den for hende gratis arbejdskraft, siger 3F.

Det understøttes af flere tidligere medlemmer af rideklubbens bestyrelse, der ønsker at være anonyme. De hævder, at Anne Lütken styrede alt i rideklubben med hård hånd og fortæller uafhængigt af hinanden, at Lisette arbejdede under fuldstændig umenneskelige forhold.

Risiko for brækkede lemmer

"Lisette blev bedt om at arbejde, selv om hun samme dag var blevet sparket i hovedet af en hest og på lægens opfordring skulle ligge stille. En anden gang blev hun sat til at vaske springene klokken ni om aftenen efter en lang arbejdsdag, der startede klokken seks om morgenen. Da hun var færdig med det, ringede hun til mig fra ridehuset. Hun skulle tilride en hel ung hest i en time. Det er meget farligt arbejde, og hun var træt efter en lang dags slid," siger et af bestyrelsesmedlemmerne, som var stærkt bekymret for den unge pige.

"Vi indgik den aftale, at Lisette skulle ringe igen en time senere, når hun var færdig med at tilride, så jeg kunne sikrer mig, at hun ikke var faldet af og kommet til skade," siger bestyrelsesmedlemmet.

Lisette gjorde vrøvl

Den 7. november 2007 fik Lisette Jensen nok og klagede over arbejdsforholdene til godsejer Anne Lütken. Hun fik løfter om bedre forhold, men det skete aldrig.

Dansk Ride Forbund dumpede Lisette to gange ved optagelsesprøven til uddannelsen. I dag arbejder hun som fuldtidsansat til god løn hos en tidligere OL-vinder i dressur i udlandet.

Dansk Ride Forbund oplyser, at forbundet fratager rideklubber retten til at være læreplads, hvis fx reglerne for løn og ferie bliver overtrådt. Men Broholm Rideklub er stadig godkendt som læreplads hos Dansk Ride Forbund. Ifølge 3F er Dansk Ride Forbund blevet gjort opmærksom på sagen.

Bestyrelse gik i vrede over godsejer

Rideklubbens daværende bestyrelse gik alle i vrede over Anne Lütkens behandling af Lisette, hævder et anonymt bestyrelsesmedlem.

Lisette rettede et erstatningskrav mod rideklubben på ca. 280.000 kroner, fordi hun havde arbejdet langt over de 48 timer om ugen, som EU sætter som maksimum. Sagen endte med et forlig på godt 45.000 kroner.

Ifølge 3F, var det blandt andet fordi det aparte ansættelsesforhold betød, at det ville blive rideklubben og ikke godsejeren, der skulle betale erstatningen, hvilket ville betyde konkurs for rideklubben. Det ønskede Lisette Jensen ikke.

Ifølge godsejer Anne Lütkens søn, godsejer Anders Sehested Hjerl-Hansen, er det fordi der ikke kunne føres tilstrækkeligt bevis for alle arbejdstimerne. Han afviser, at Lisette Jensen arbejdede for hans mors private hestecenter på rideklubbens regning, og at Anne Lütken har noget at skulle have sagt i rideklubben. Han fastholder, at Lisette kun arbejdede i rideklubben.

Læs interview med Anders Sehested Hjerl-Hansen

Avisen.dk har sine oplysninger om sagen fra 3F og tidligere bestyrelsesmedlemmer. Lisette Jensen har ikke ønsket at udtale sig til Avisen.dk, men bekræfter, at oplysningerne fra 3F er korrekte.