Gode chancer for, at din chef er på vej væk

16. okt 2011
Hver tredje leder har lagt nye jobplaner, viser Det Danske Ledelsesbarometer 2011.

Din chef er en trækfugl og der er gode chancer for, at hun er på vej til andre græsgange.

Faktisk har hver tredje leder lagt konkrete planer om jobskifte, viser Det Danske Ledelsesbarometer 2011.

Det er ’overraskende mange’, mener Susan Nørgaard, business line manager i rekrutteringsvirksomheden Adecco. Hun ser en udfordring forbundet med ledernes fremtidsplaner.

”Vi står i en tid, hvor man som leder har et stort ansvar for at bringe virksomheden og medarbejdere igennem en svær periode. Et chefskifte er altid en stor indgriben,” siger Susan Nørgaard.

Skiftedag med omkostninger

Det koster nemlig knofedt på arbejdsgulvet, når der er skiftedag på chefgangen, lyder erfaringerne fra Adecco.

”En ny leder vil have behov for at sætter sit fingeraftryk på den organisation eller gruppe, de skal lede. Det er ofte en langvarig proces for både medarbejdere, der nu får en ny chef, og for virksomheden, der skal have indarbejdet en ny leder i den eksisterende organisation,” siger Susan Nørgaard.

Med hovedet i skyerne

Hos HK/Privat kalder man ledernes fremtidsplaner ’en skidt nyhed’ – også selv om at en tredjedel ikke skifter job i sidste ende.

”Det går ud over arbejdspladsen, hvis en tredjedel er på vej ud. Så har de hovedet et andet sted, end hvor det skal være. Det kaldes dårligt lederskab," siger konsulent i HK/Privat Svend Erik Hermansen og fortsætter:

"Med de krav, der stilles i dag, skal en leder have fuldt fokus på arbejdspladsen og de ansatte for at sikre kvalitet, produktivitet og virksomhedens overlevelse."

Han peger først og fremmest på, at et farvel i ledelsesgruppen betyder tab af viden og tab af de menneskelige og faglige relationer, der er opbygget over tid.

Tvivl og usikkerhed

På spørgsmålet om en ny leder også kan betyde nye muligheder, svarer Svend Erik Hermansen følgende:

”Det KAN betyde nye muligheder for medarbejdere, hvis de forstået at indrette sig efter en omskiftelig arbejdsplads. Men der er nødt til at være en tydelige ledelse til at styre den faglige retning, eller ender man i tvivl og usikkerhed.”

Ledernes primære forklaring på at skifte job er, at de vil videre i karrieren, eller at der ikke har tilstrækkeligt med udfordringer og handlerum  hvor de er, fortæller analysechef i Lederne, Kim Møller Laursen.

I kombination er det opskriften på et lederskifte.

De dygtigste flygter

”Det er ofte de dygtigste ledere, der har planer om at skifte,” siger Kim Møller Laursen.

Undersøgelsen kan derfor være et vink med den berømte vognstang om, at flere danske arbejdspladser risikerer at miste den kapacitet, der ligger i en god leder, siger han.

”Hvis man har nogle dygtige ledere, bør man gøre, hvad man kan for at fastholde dem. Det er vi selvfølgelig optaget af for vore medlemmers skyld. Men der er også et hensyn til virksomheden og medarbejderne. Et lederskift giver altid giver et vist mål tumult,” siger Kim Møller Laursen.