colhkvalg
Nuværende formand for HK Danmark, Kim Simonsen, stopper næste år, da han på grund af 60 års-reglen ikke kan genopstille. Her ses Martin Rasmussen og Anja, C. Jensen. Foto: HK og Lisbeth Holten

Kampvalg i HK: Ligestilling er i fokus for formandskandidater

21. sep 2020, 15:45
Der er lagt op til kampvalg forud for HK Danmarks kongres i 2021. Allerede nu har to kandidater meldt sig i ræset om at blive formand for fagforbundet.

Der er lagt op til et vaskeægte kampvalg, når HK Danmark skal have ny formand næste år.

Den nuværende formand for fagforbundet, Kim Simonsen, meddelte allerede på fagforbundets seneste kongres, at han ikke genopstiller. Dermed indledtes et nyt kapitel i formandsskabet.

Nu er kandidaterne, der gerne vil overtage hans plads, begyndt at annoncere deres kandidatur.

Søndag meldte den første kandidat sig på banen, nemlig den nuværende næstformand i HK Danmark, Martin Rasmussen. Han går til valg med arbejdsmiljø, beskæftigelse og ligestilling som sine mærkesager. 

Han vil blandt andet arbejde for en anden form for beskæftigelsespolitik, hvor fokus lægges på at hjælpe folk, så snart de bliver opsagt. Han vil arbejde for at mindske løngabet mellem mænd og kvinder. Og så vil han være med til at sikre et bedre psykisk arbejdsmiljø, så færre bliver ramt af stress. 

- I det store billede koster det samfundet 80 milliarder om året, fordi der hver dag er mennesker – heriblandt mange af vores medlemmer – der bliver ramt af stress. Jeg virkelig gerne gøre en forskel på det område, så vi kan få nedbragt det tal gevaldigt, siger Martin Rasmussen. 

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.

Overordnet er Martin Rasmussens ambition dog at give HK Danmark en mere markant profil. 

- Hvis jeg bliver formand, er det min ambition, at HK Danmark skal fremstå mere markant, end vi gør i dag. At vi bliver en fagforening, hvor det bliver naturligt for politikere og andre organisationer at inddrage os, siger han.

Vil have et mere synligt HK Danmark

Martin Rasmussen er ikke ene om at have de ambitioner for HK Danmark. 

Mandag formiddag meldte den nuværende næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen, sig nemlig som konkurrent. 

Jeg ved, jeg har kræfterne til at føre HK videre og blive en formand, som medlemmerne kan spejle sig i.
Anja C. Jensen, næstformand HK Privat

Som Martin Rasmussen er hendes helt store ambition at rykke HK Danmark endnu mere og sørge for, at HK Danmark som organisation bliver hørt og set endnu mere. Anja C. Jensen er overbevist om, at hun er den helt rette til posten:

  - Jeg tror, at jeg med de resultater, jeg har vist som næstformand i HK Privat, og med den profil, jeg har, er den rigtige til posten. Jeg ved, jeg har kræfterne til at føre HK videre og blive en formand, som medlemmerne kan spejle sig i, siger hun. 

Ligestilling er i højsædet

Når Anja C. Jensen næste år skal kæmpe mod Martin Rasmussen om at blive formand, bliver det med uddannelse, ligestilling og psykisk arbejdsmiljø og et større HK Danmark som sine mærkesager.

Anja C. Jensen vil blandt andet have mere uddannelse – til alle. 

- En stor del af vores medlemmer tager ikke uddannelse og har ikke gjort det i mange år. Det er der mange årsager til, men som HK’ere skal vi blive bedre til at bede om ting og prioritere os selv, så vi udvikler os med arbejdsmarkedet – og det gælder også dem, der synes, de er velplacerede i deres job. Der spiller vi en stor rolle i at give de rette rygstød til vores medlemmer i HK Danmark, så de kommer afsted, siger hun. 

En af Anja C. Jensens helt store mærkesager er ligestilling. Noget, der kun er blevet understreget af den seneste måneds fokus på seksuel chikane, siger hun. 

- Vi kan godt lege, at der ikke er forskel på mænd og kvinder, men det er der. Det skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at ændre på. Og så skal det selvfølgelig også føre til ligeløn og mere ligelig fordeling af barslen, siger Anja, C. Jensen.  

Foreløbigt er det kun Martin Rasmussen og Anja C. Jensen, der har annonceret, at de går efter at blive formand. Hvem det bliver, det afgøres på fagforbundets næste kongres, der finder sted den 28. oktober 2021.