Tæt på verden: Globale kriminelle lever af de fattige lande

19. apr 2011
Omsætningen mellem de organiserede kriminelle bander på tværs af kontinenterne skønnes at være større end Spaniens nationale økonomi.

Organiserede kriminelle omsætter for 128 milliarder dollars (660.000.000.000 kroner) om året. Narko er dominerende i de illegale produkter, men også kopivarer, menneskesmugling og slavehandel tæller godt med.

Disse mafiaer er løst forbundne i sociale netværk, der arbejder sammen, når lejligheden byder sig. Næsten uden undtagelse kommer råvarerne fra nogle af verdens fattigste lande, hvad enten det er narko, guld eller mennesker.

Omsætningen indbyrdes mellem de mange organiserede kriminelle bander på tværs af kontinenterne skønnes at være større end Spaniens nationale økonomi.

Narko

Den dominerende andel på 376.000 milioner kroner industri omsættes ved handel med kokain – med markedsandele ret ligeligt fordelt mellem USA og Europa. Salget af heroin til Europa og Rusland når 172.000 millioner kroner.

Kokain flyder fra landene i Andesregionen via Karibien og Mellemamerika. Kilderne er især Colombia, Bolivia og Peru. Heroinen kommer fra Afghanistan, Sydøstasien og Pakistan og når Vesteuropa via Mellemøsten. Rusland får det direkte fra Afghanistan.

Kvinder

Internationale rapporter viser, at 127 lande har rapporteret om ofre for menneskehandel – de er fundet i 137 lande. Langt de fleste kvinder bruges i sexindustrien (79 procent) og resten for det meste til tvangsarbejde. Tre-fjerdele af de handlede mennesker er kvinder og piger.

Ofre for menneskehandel bliver enten fjernet ved tvang eller lokket fra deres hjem af med løfter, der ikke holdes. De kommer fra Balkanlandene (32 procent), det tidligere Sovjetunionen (19 procent), Sydamerika (13 procent), Afrika (5 procent) og Asien 3 procent). Omkring 20 procent kommer fra andre områder.

Illegal immigration

Hvor menneskehandel fra fattige området til Europa omsætter for 6.500 millioner kroner tjener krimielle mange flere penge ved at smugle fattige til rige lande. Her er den mest omfattende business at smugle folk fra Sydamerika over grænser.

Omsætningen på 36.500 millioner kroner indeholder kun et mindre beløb for smugling af afrikanere.

Mange former for kriminalitet

Kopiering af produkter, der er en særlig stor forretning med oprindelse i Kina, omsætter for små 43.000 millioner kroner om året. Fabrikation af illegal medicin når op på 10.000 millioner kroner. Til sammenligning er klassikere som våbenhandel fra Østeuropa til Afrika og fra USA til Mexico forsvindende.

Opgørelsen over de forskellige kriminelle varegrupper omfatter en stribe andre produktgrupper, der ikke er dem, som folk normalt forbinder med mafiaer. Enorme milliardbeløb tjenes på salg af illegalt tømmer fra regnskove, smugling af guld fra Afrika til Mellemøsten, identitetstyveri, børneporno, pirateri på havet og smugling af elfenben og andre animalske produkter.

Kilde: Wired

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.