Glem to gange om ugen: Så tit bør du gå i bad

29. nov 2013, 15:40
Efter Enhedslistens slagsmål med regeringen om, hvorvidt ældre bør have krav på to bade om ugen, kommer her eksperternes svar på, hvor tit vi egentligt går i bad.

Enhedslistens finanslovsforhandlingerne med regeringen gik for få dage siden i vasken. Et af stridspunkterne var kravet om to bade om ugen til ældre mennesker.

Men er det overhovedet optimalt at komme en tur under bruseren to gange om ugen?

Det har Videnskab.dk spurgt en række eksperter om.

Meningerne er delte. For selvom mange moderne danskere foretrækker et bad hver dag, kan det udtørre huden - især hvis man bruger sæbe.

Omvendt har hyppige afvaskninger fordele for ens velbefindende.

Din optimale vaskefrekevns afhænger af, hvor meget, du sveder, hvor sart din hud er, og hvor meget, du kommer i berøring med skadelige stoffer - herunder urin og afføring, lyder det samlede bud.

De fleste vil sagtens kunne nøjes med at bade mindre end Enhedslisten foreslår - hvis ellers deres egen og omgivelsernes næse kan holde til det.

Men når det gælder ældre, plejekrævende mennesker, der bruger ble, er eksperternes dom en anden:

"Det er helt anderledes, hvis det drejer sig om personer med urin-inkontinens eller fækalie-inkontinens. Så kommer huden i kontakt med både bakterier og andre stoffer, som ikke er naturlige for huden. Det kan give både irritation og rødme. Så hvis man har den slags problemer, så er et bad to gange om ugen slet ikke nok. Så skal man vaskes grundigt hver dag, og formodentlig også mere end det," siger professor ved Aarhus Universitet, Mogens Kilian, der forsker i kroppens bakterier og infektioner.