Glatbanesvindlere tog 3F ved næsen

28. nov 2011, 11:30
3F blev advaret om storsvindel, men stillede sig tilfreds med, at fupfirma holdt op med at uddanne discountchauffører for AMUkroner.

I sommeren 2009 blev 100 arbejdsløse udsat for et udspekuleret fupnummer, hvor de efter 16 ugers chaufføruddannelse blev snydt for det job, de havde skrevet kontrakt på.

Som Avisen.dk har afdækket, handlede de fiktive ansættelser om at skaffe AMU-tilskud til transportuddannelseskoncernen TUC. Men selv om fagforbundet 3F fik kendskab til sagen, mens svindelen stod på, fik det ingen konsekvenser for TUC.

Læs artikel Fup-firma tog røven på 100 arbejdsløse

3F vendte i stedet vreden mod den jyske vognmand AEH Leegard, der angiveligt agerede skyggefirma for TUC, og satte punktum for sagen, da vognmanden lovede at holde sig fra lignende spekulative rekrutteringsmetoder i fremtiden.

Skrev under og blev fyret

De 100 arbejdsløse skrev under på en kontrakt med AEH Leegard, der lovede dem job som chaufførvikarer, hvis de gennemgik et transportuddannelsesforløb hos TUC og det tilknyttede jobcenter DUCAS. Men ansættelsen var fup, og efter en stribe skatteyderfinansierede AMU-kurser hos TUC blev de fyret.

Flere 3F-afdelinger i hovedstadsområdet blev kontaktet af medlemmer, der følte sig snydt. Alene lokalafdelingen i Høje Taastrup blev kontaktet af fire medlemmer, der havde gennemgået uddannelsesforløbet hos TUC, og nu stod uden job igen.

I november 2009 bliver sagen beskrevet i en artikel i medlemsbladet for 3F i Høje Taastrup. 3F retter i artiklen udelukkende kritik mod AEH Leegard.

3F: Vi gjorde det rigtige

“Selvfølgelig kan man på en måde sige, at AEH Leegaard har hjulpet Dansk Uddannelsescenter (DUCAS) med at skaffe kursister. Men til gengæld er chaufførerne blevet taget som en slags gidsler,” udtaler faglig sekretær Annette Lynge Jensen fra 3F i Viborg til fagbladet.

Forhandlingssekretær Kim René Busch fra hovedforbundet beskylder i artiklen AEH Leegaard for “vildledning”, men kritiserer ikke TUC’s rolle.

I dag fastholder han, at 3F rettede skytset mod de rigtige.

Lod mistanken gå videre

“Jeg tror ikke på, at der sidder nogen i Jylland og gør sig de administrative anstrengelser med at ansætte 100 mand, uden at de får noget ud af det. Derfor går vi i første omgang efter virksomheden,” forklarer han.

3F var især kritiske over for kontrakten fra AEH Leegard, der kun sikrede de ‘ansatte’ VEU-godtgørelse under de 16 ugers uddannelse. Ved at forsøge at presse en overenskomst igennem hos den jyske vognmand mener Kim René Busch, at 3F gjorde deres til at forhindre, at svindelnummeret blev gentaget.

“Jeg er overbevist om, at virksomheden er blevet kompenseret med X antal kroner, og den fortjeneste forsvinder, når vi rejser krav om fuld løn fra starten af ansættelsen,” siger han.

Læs artikel Nes blev snydt af AMU-svindlere: Total Stein Bagger

Selv om det ikke fremgår af artiklen fra 2009, understreger Kim René Busch, at TUC længe har været kendt i 3F for kreativ omgang med AMU-systemet.

“Vi tager klart afstand fra den måde, som TUC opererer på,” siger han.

På trods af kendskabet til svindelnummeret på TUC blev Undervisningsministeriet ikke direkte informeret.

Kim René Busch er dog sikker på, at 3F lod mistanken gå videre gennem Transporterhvervets Uddannelser (TUR), som fastsætter mål og rammer for AMU-uddannelser på transportområdet.

“Får vi mistanke om misbrug af systemet, sker der jo en udveksling af informationer gennem TUR. På den måde regner vi også med, at ministeriet bliver orienteret,” forklarer han.

Hos TUR afviser sekretariatschef Hans Kjeldgaard Christiansen dog, at de nogensinde er blevet tippet af 3F.

"Den her sag har aldrig været forelagt vores bestyrelse eller brancheudvalg. Det er først nu, at det er kommet os for øre," siger han, og fortsætter:

"Det kan da undre mig, at 3F ikke har ladet mistanken gå videre. Men jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at 3F har interesse i, at der bliver tilført flere kursister til et uddannelsessted."

AMU-karussellen

AMU-kurser har til formål at opkvalificere kortuddannede og ufaglærte. Staten yder hvert år over to milliarder kroner i støtte til systemet.

Siden foråret har Avisen.dk og en række andre medier afsløret en stribe eksempler på groft svindel med AMU-tilskud og VEU-godtgørelser.

Som konsekvens har Børne- og Undervisningsministeriet gennemført en kulegravning af AMU-systemet.

35 tilsynssager er afsluttet i 2010 og 2011, der tilsammen udløser tilbagebetalingskrav på 39 mio. kr.

34 sager verserer i øjeblikket.