Glædelig jul Solvej lykke til uden dagpenge

19. dec 2012, 10:02
Det hjælper ikke mig, at der er en masse akutjob i Jylland, siger Solvej, 50 år. Hun og manden har måske 4.000 kroner at leve for i januar måned.

Der skal ligge nogle seriøst store akutpakker under Solvejs juletræ, hvis hun skal reddes inden hendes dagpenge-ret udløber.

Solvej gør sit bedste for at glæde sig til jul og ikke tænke forbi den 24. december. Men hun frygter 1. juledag, fortæller hun.

For når juletræet er plyndret, er der ingen undskyldninger for at se realiteterne i øjnene:

Så vil der præcis være fire dage, til hun og manden Romeo skal leve af de penge, hun kan skrabe ind som tilkaldevikar i Børnehaven i Albertslund – måske 4.000 kroner, hun ved det ikke.

Mandens løn - cirka 11.000 kroner efter skat - dækker kun de faste udgifter.

”Jeg prøver ikke at tænke på det, men det er meget ubehageligt. Hvis der ikke sker noget drastisk i mit liv, må vi prøve at sælge lejligheden,” siger Solvej.

To akutpakker og 400 afslag

Avisen.dk følger fortsat fire dagpengemodtagere, der alle har det til fælles, at deres dagpengeret snart ophører.

Regeringen har indtil videre iværksat to akutpakker, for at få udfaldstruede dagpengemodtagere i arbejde. Og den nye finanslov giver gruppen ret til et halvt års uddannelse på en ydelse svarende til kontanthjælp.

Men akutpakker eller ej ser det ikke ud til, at Solvej bliver reddet på målstregen, når hendes dagpenge slipper op 30. december.

Solvej Kjellerup er 50 år. Hun har været på dagpenge siden 24. august 2009. Hendes ryg og hofte sagde stop efter 26 år i Københavns Lufthavn.

Siden har den ufaglærte kvinde lagt krop til over 400 afslag på hendes jobansøgninger. Hun har vænnet sig til, at 14 dage uden svar er det samme som et afslag.

Hun har sagt ja til kommunens tilbud om en jobformidler, som akutpakke nummer et fra august gav udfaldstruede dagpengemodtagere som hende. Det har endnu ikke givet noget.

Hun har også søgt, hvad hun kunne af de akutjob, som akutpakke nummer to bød på.

I fjernsynet har hun hørt, at der ville blive masser af akutjob – 12.500 for at være præcis.

Jyske akutjob hjælper ikke mig!

Men der er ingen pædagogmedhjælper-stillinger, butiksmedarbejder-stillinger eller andre ufaglærte job til hende i Albertslund og omegn, siger hun:

”Jeg tror, at det tætteste akutjob, jeg har set var i København. Det hjælper ikke mig, at der er en masse akutjob i Jylland.”

Ligesom andre udfaldstruede dagpengemodtagere har Solvej muligheden for at uddanne sig i første halvår af 2013 og dermed modtage en ydelse svarende til 60 procent af dagpengesatsen frem til sommer.

Solvej kender tilbuddet fra fjernsynet, men hun har ikke selv undersøgt den nærmere. Der er heller ingen ”fra jobcentret”, der har fortalt hende om, hvordan det skulle foregå.

Og når man ikke har siddet på skolebænken siden 9. klasse kan det være ret uoverskueligt at tænke i uddannelsesmuligheder, siger hun.

”Jeg ville godt have jobcentrets hjælp. Jeg er ikke helt sikker på, hvordan jeg skulle gøre det selv. Måske de har nogen idéer til uddannelse? Jeg ved ikke, hvad man kan nå på et halvt år – måske et hygiejne-kursus ville hjælpe?” siger Solvej, der vil kontakte jobcentret om hendes uddannelsesmuligheder.

Hun undrer sig over, at hun slet ikke har fået et brev om uddannelsesmulighederne.

”Jeg kan ikke forstå, hvorfor jeg ikke hører noget fra jobcentret."

Så ”jo-tak, det går”, siger Solvej, når man spørger. Men ”der er ikke så meget nyt,” tilføjer hun.

Men i Albertslund skal der et mirakel til, hvis Solvej skal nå det inden lukketid.

faktaboks

Avisen.dk følger fire dagpengemodtagere på vej ud af systemet.

 

Christian Stokbro Karlsen, 37 år.
Uddannet mag. art. i 2008
Falder ud af dagpengesystemet 2. juni.

Solvej Kjellerup, 50 år.
Ufaglært. Har arbejdet 26 år i Københavns Lufthavn.
Falder ud af systemet 30. december.

 

Gabriel Cornea, 35 år
Uddannet folkeskolelærer.
Står til at miste dagpengene i januar 2013.

 

Heidi Guldager Mørck, 42 år
Ufaglært fabriksarbejder. Har opbrugt sin dagpengeret i marts 2013.