Giv dit barn den bedste skolestart

11. aug 2008
Ny i skolen For dit barn betyder det mindre hjælp og større krav, når det går fra at være børnehavebarn til at være skolebarn. Læs her hvordan du hjælper dit barn til en god begyndelse.

Det er den første skoledag, der rituelt markerer overgangen fra børnehavebarn til skolebarn. Men i virkeligheden starter processen med længe før. I mange børnehaver er der nemlig i de seneste år blevet lavet storebørnsgrupper/skolegrupper/de lange-bens grupper for de børn, der snart skal starte i skole. De kommer blandt andet besøg på skoler og i skolefritidsordninger.

»Og den langsomme forberedelse er rigtig vigtig,« siger lektor på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Stig Broström, der har forsket i overgangen fra børnehave til skole.

For den hjælper børnene til bedre at kunne omstille sig.

Op med hånden

Men forældrene spiller også en vigtig rolle i forhold til at forbedrede deres børn. Det mener centerleder på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole professor Niels Egelund. Han opfordrer derfor forældre til at få snakket med deres kommende skolebarn.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

»Det er vigtigt at få fortalt, at nu skal du være i det samme lokale det meste af dagen. Du skal have skoletaske og penalhus, som du selv skal holde styr på. Du skal række hånden op, når du vil sige noget. Og du skal bede om lov til at gå, når du skal tisse. Og det bliver rigtig sjov og spændende,« siger Niels Egelund.

Trætte skolebørn

Når den første skoledag så oprinder og skolen rigtig starter, kan forældrene godt forvente, at deres barn vil blive meget træt, fortæller lektor Stig Broström.

»Nye skolebørn bliver typisk enormt trætte både fysisk og psykisk. De vil derfor være tilbøjelige til at falde i søvn eller let kunne bliver irritable,« siger Stig Broström.

Han opfordrer derfor forældre til at være ekstra tålmodige med deres børn i de første måneder af skoleåret.

Større krav

For udover at børnene skal finde ud af nye voksne, nye kammerater, nye omgivelser og nye og større krav, skal de nemlig også finde ud af mere selv. De skal selv kunne finde deres madkasse i køleskabet, vurdere om de skal have en jakke på i frikvarteret, kunne holde styr på deres ting og selv kunne tage tøj og sko af og på.

»Så kravene går op, men støtten går ned,« forklarer Stig Broström.

En god nats søvn

Forældreorganisationen Skole og Samfund råder derfor forældre til skolebørn i 0.klasse til at kommer sørge for, at der børn er i seng klokken otte.

»Ellers bliver de fuldstædig udmattede og får svært ved at klare alle de nye udfordringer,« siger sekretariatschef Niels Christian Andersen.

Han opfordrer desuden til, at putteritualet inkluderer højtlæsning. Undersøgelser viser nemlig, at børn der får læst højt har lettere ved at lære at læse.

faktaboks

Er dit barn skoleklar?

Dit barn skal kunne være målrettet opmærksom på den aktivitet, som det er i gang med. Om det så drejer sig om at klistre blomster i en bog eller fange haletudser.

Dit barn skal kunne tænke over og tale om den aktivitet, som det er i gang med.

Dit barn skal også kunne sidde stille, tage imod en kollektiv besked og kunne indgå kompromiser med de andre børn.

Dit barn skal være selvhjulpet med tøj og toiletbesøg.