Tæt på verden: Gigantiske gasfund i Østafrika

2. jul 2012
Enorme fund af naturgas ud for kysterne i Mozambique og Tanzania lover godt for økonomien, hvis de afrikanske lande kan styre investorerne.

Efter års boringer er der fundet billioner af kubikfod naturgas i havet ud for Østafrika. Fundene ligger på flere kilometers dybde og kan gøre Kenya, Tanzania og Mozambique til nogle af verdens største eksportører af flydende gas (LNG).

Får de østafrikanske lande lovgivning og regler for afgifter på plads i god tid, kan de forvente en forøgelse af deres årlige nationalprodukter på 10 milliarder dollars, rapporterer Reuters. Kenya, Tanzania og Mozambique har tilsammen statsbugetter på 25 milliarder dollars.

Alene det sidste fund foretaget af italiens Eni og amerkanske Anadarko anslås en værdi på 800 milliarder dollars, rapporterer Bloomberg TV. De amerikanske geologiske myndigheder mener, at der er 50 procent mere gas end i Saudi Arabien.

De østafrikanske lande har ikke lovgivning som for eksempel Brasilien, der sikrer at en betydelig del af materialer købes i landet, og at kapital bliver i landet til fordel for udviklingen.

Der sker noget

Fundene af gas kommer som perler på en snor fra norske, amerikanske, britiske og italienske boreselskaber. Der skulle være ligeså meget gas som gemmer sig i Libyens undergrund og mere end i Nigeria.

Udsigterne til et gaseventyr får pengene til at rulle ind i fattige Mozambique og nabolandene. Al Arabiya skriver, at Anadarko vil investere betydeligt mere end landets nationalprodukt.

The Africa Report citerer italienske Eni for at ville bruge 3,1 milliarder euro inden 2015 i Mozambique for at bygge nye installationer til at håndtere gassen. Andre vil bruge mere.

Kritikere mener, skriver Al Arabiya, at myndigheder i Østafrika har skrevet ret tågede kontrakter om megaprojekter, der ikke skaber ret mange lokale arbejdspladser.

Der handles stort

De udforskende firmaer modtager store tilbud fra energiganterne som Royal Dutch Shell, der gerne vil købe dem og deres fund. Statslige olieselskaber fra Indien, Thailand og Kina forsøger at komme ind på markedet.

I maj blev et britisk olieselskab ved navn Cove Energy Plc købt af Thailands statslige energiselskab. Cove har i sine boringer ud for Mozambique findet 100 billioner kubikfod gas. Det er flere gange mere end Storbritanniens reserver.

Da ingen af de berørte lande har kapital eller viden til at udnytte de nye fund kommercielt i stort format, bliver det de rige landes energiselskaber, der skal ordne paragrafferne. Lige nu findes den nødvendige infrastruktur slet ikke.

Mozambique er ligesom blevet overrasket over fundet af gas. Landet uddanner kun 50 mennesker indenfor minedrift om året. Myndighederne agter at beskatte salget af Cove med 12,8 procent.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.