Giganter strides om lærlingebonus

17. nov 2011
Det er helt nødvendigt med en ekstra stor indsats for praktikpladsen under krisen, mener LO. Nej for det er spild af penge, mener Dansk Arbejdsgiverforening.

Partierne bag den kommende finanslov er blevet enige om at forsætte den indsats for flere praktikpladser, som begyndte i november sidste år.

Men det er spild af penge, mener Dansk Arbejdsgiverforening. Nej det er helt nødvendigt, mener LO.

Konkret betyder ordningen, at virksomheder der tager lærling kan få en bonus på op til 70.000 kroner. Det er 20.000 kroner mere end for to år siden.

Virksomhederne betaler
Regningen ender hos virksomhederne, så det vækker vrede hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA), at ordningen med den højere bonus kører videre.

”Hvis det så bare hjalp. Men vores undersøgelser og erfaringer viser, at vores virksomheder er ligeglade. De tager lærlinge, hvis der er arbejde. Så den altafgørende faktor er vækst," siger chefkonsulent Simon Neergaard-Holm.

Kan ikke vente
LO-sekretær, Ejner K. Holst er enig i, at det bedste vil være vækst. Men det kan vi ikke vente på.

”Jeg er enig et stykke af vejen. Det er derfor, vi er så glade for regerings kickstart. Men det hjælper ikke over natten. Vi er nødt til at gøre noget for de unge nu,” siger han.

Derudover mener Ejner K. Holst, at det i længden er bedst for både lønmodtagere, virksomheder og hele samfundet at betale for en indsats nu.

Mangle i fremtiden
”Vi kommer til at mangle uddannet arbejdskraft i fremtiden, så på langt sigt er det her godt for alle. Erhvervsuddannelserne har rigtigt mange gode sider, men de har også det problem, at de er meget følsomme for, hvordan det går med økonomien,” siger Ejner K. Holst.

Det er en del af lovgivningen om ordningen med tilskud til virksomheder, der tager lærlinge, at den hviler i sig selv. Det betyder, at der i teorien kommer ligeså mange penge ud igen, som der kommer ind.

Så kan virksomhederne ikke bare tage nogle flere lærlinge og på den måde få deres penge igen? Nej, mener Simon Neergaard-Holm, for ordningen omfordeler penge fra nogle brancher til andre.

Rammer eksport
”Det rammer især virksomheder, der er orienteret mod globalt arbejdsmarked. Hvis man har mange ufaglærte og akademikere ansat, kan man ikke tage mange lærlinge,” siger Simon Neergaard-Holm.

Han peger på, at brancher som eksempelvis byggeriet har mange erhvervsuddannede og derfor kan tage mange lærlinge.

”Omfordelingen er til gavn for virksomheder med fokus på hjemmemarkedet, mens det rammer de eksport-orienterede virksomheder. Det kan få betydning for, om virksomheder lægger produktion i Danmark. Derfor er det også umanerligt kortsigtet,” Simon Neergaard-Holm. 

Uddannelse er afgørende
Det argument køber Ejner K. Holst hos LO ikke.

”Jeg vil ikke blande mig i arbejdsgivernes interne diskussioner om fordelingspolitik mellem brancher. Men på langt sigt er uddannelse afgørende for, hvordan vi klarer os i konkurrencen,” siger han.

Til gengæld er han åben overfor at kigge på indsatsen for flere praktikpladser i forbindelse med trepartsforhandlingerne i foråret.

”Vi vil meget gerne diskutere, hvordan vi løser problemet med at erhvervsuddannelserne er så følsomme for konjunkturerne. Vi kigger gerne på ordningen, hvis nogen har forslag til, hvordan vi får flere praktikpladser for pengene,” siger Ejner K. Holst.