Giftsyg arbejder: Vi er ikke bare maskiner

28. mar 2011, 11:46
Giftig styren har ødelagt Benny Bülows lunger. Hverken LM Wind Power eller lægerne meldte aldrig sagen til Arbejdskadestyrelsen. Det sker nu først 10 år efter, at Benny blev slået omkuld af en styrendampe og blev hentet af ambulancen.

En håndfuld kolleger måtte bære Benny Bülow ud af støbehallen, imens andre ringede efter ambulancen.

Den var helt gal, efter Benny havde sprøjtet flydende styren på en vindmøllevinge. Han havde en såkaldt motormaske på, men den hjalp ikke meget.

"Jeg havde ofte diarre og hovedpine. Men denne dag fik jeg for meget styren. Jeg faldt om og blev slået helt omkuld," fortæller Benny Bülow, der i fire år frem til 2002 var ansat på LM Wind Powers fabrik i Lunderskov ved Kolding.

Men ulykken har sat sig varige spor på Bennys helbred.

"Jeg har haft problemer med lungerne lige siden dengang. Mit helbred skranter, og jeg kan ikke rigtig gøre noget. Puster og stønner hver gang, jeg skal lave fysisk arbejde. Min hukommelse er elendig. Jeg kan spørge min kone om det samme spørgsmål tre gange i træk og stadig ikke huske svaret".

 

Læger meldte aldrig sygdom

Efter ulykken sendte Kolding Sygehus Benny til undersøgelse på Arbejdsmedicinsk Klinik i Esbjerg. Her fastslog lægerne, at lungekapaciteten er røget ned på 75 procent.

Selv om problemerne med lungerne opstod lige efter ulykken, kunne lægerne ikke med sikkerhed fastslå, hvad årsagen var. Sådan sagde de til Benny.

"Hverken min arbejdsgiver, min egen læge eller arbejdsmedicinerne på klinikken i Esbjerg anmeldte min sygdom til Arbejdsskadestyrelsen. Lægerne sagde ikke rigtig hvorfor. Men de nævnte, at jeg også røg cigaretter, og at det også kunne have en betydning".

"Men det forstår jeg ikke. Jeg har aldrig røget særlig meget. Kun omkring ti cigaretter om dagen. Jeg havde ikke problemer med lunger og vejrtrækning før ulykken. De kom først, efter jeg blev slået omkuld af de her satans giftige styrendampe".

I følge loven er det virksomheden, der har pligt til at anmelde ulykker, mens læger har pligt til at anmelde erhvervssygdomme til Arbejdsskadestyrelsen. Men ingen anmeldte Bennys styrenforgiftning.

Derfor skal Benny Bülow retur til Arbejdsmedicinsk Klinik i Esbjerg og have undersøgt sit helbred igen.

"Nu skal de læger altså se at få anmeldt min lungeproblemer til Arbejdsskadestyrelsen. Jeg vil have undersøgt mit helbred til bunds, men det vigtigste er, at andre ansatte ikke bliver syge, ligesom os andre".

 

Den Lange blev også syg

LM Wind Power skulle have informeret de ansatte bedre om risikoen ved arbejdet, mener den gamle støbearbejder.

"Jeg blev harm, da jeg læste om de mange syge ansatte. Jeg blev gal, det er for dårligt af LM. Det er mennesker, der render rundt derude. Vi er ikke bare maskiner".

Derfor er Benny ærgerlig over, at hans egen sygdom aldrig blev anmeldt.

"For i dag kan jeg jo se, hvordan mine gamle kolleger står frem med de samme sygdomme, som jeg har i dag".

Benny Bülow arbejdede sammen med Per Helsinhoff.

"Vi kaldte ham 'Den Lange'. En fin fyr. Trist, vi begge har fået lungeproblemer".

Per Helsinghoff har fået anerkendt astma som en arbejdsskade uden fagforeningens hjælp. Han har mistet 50 procent af erhvervsevnen, fastslår Arbejdsskadestyrelsen. For egne penge førte Per Helsinghoff en sag mod LM. Men lige før der faldt dom, valgte LM at indgå forlig og udbetale et beløb til Per, uden at LM af den grund vil tage ansvar for Pers sygdomme.

LÆS ARTIKLEN OM PER: "Jeg vandt over LM Wind Power"

Ødelagte lunger

Benny Bülow fik efter cirka to år som støbearbejder på LM Wind Power akut styrenforgiftning og mistede 25 procent af lungekapaciteten, fastslog lægerne. Men ingen anmeldte skaden til Arbejdsskadestyrelsen. Det sker først i dag, efter Avisen.dk og Berlingske har afsløret, hvordan flere LM Wind Power-ansatte er blevet syge af deres arbejde med giftig styren. Benny håber nu på erstatning. "Men det vigtigste er, at andre ansatte ikke bliver syge, ligesom os andre," siger Benny, der ses på fotoet nedenfor.

 

ANMELD DIN SYGDOM NU:

Alle nuværende og tidligere LM-ansatte, der er syge eller har været syge, skal hurtigst muligt kontakte Arbejdsskadestyrelsen via:


- Telefon 72 20 60 00. Sig du skal tale med chefkonsulent Rikke Nissen, der er kontaktperson i den særlige enhed, der skal undersøge LM-ansatte.

- Eller send e-mail til [email protected] – Att. Rikke Nissen.

- Du kan også selv anmelde din sygdom eller arbejdsskade via Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk. Her er et Link
til en online anmeldelsesblanket.


- Du kan også gå til din egen praktiserende læge. Lægen har pligt til at anmelde din sygdom eller arbejdsskade.

"Vi vil virkelig opfordre alle til at ringe til os, hvis de har en mistanke om, at deres helbred kan være påvirket af arbejdet for LM Wind Power (LM Glasfiber)," siger Birgitte Lyhne Broksø, pressechef i Arbejdsskadestyrelsen.

 

Tip os om LM

Har du arbejdet for LM Glasfiber (LM Wind Power), eller har du et tip om LM, så skriv til journalisterne, der står bag sagen: Jens Peter Kildevang: [email protected] eller tlf. 27 13 65 50. Eller kontakt journalist Morten Frich: [email protected]