Giftskandale hos grøn gigant: Ansatte syge

20. feb 2011
Tusinder af arbejdere hos LM Wind Power har i årevis været udsat for gift, som mistænkes for at give kræft. Nu kræver de en undersøgelse og undskyldning.

De vågnede om morgenen med gule skjolder på lagnerne, så omridset af sig selv og vidste, de var udsat for styrenforgiftning.

Styren er ekstremt giftigt og er mistænkt for at give kræft. Alligevel har arbejdere hos LM Wind Power i over 30 år arbejdet i styrendampe, som Arbejdstilsynet beskriver som "sundhedsskadelige, nervebaneskadende og kræftfremkaldende". Alene sidste år sendte tilsynet syv påbud til LM, der stadig laver vindmøllevinger i Danmark på trods af alvorlige strakspåbud, bøder og politianmeldelser.

De mange ansatte, Berlingske har talt med, har lidt af hovedpine, kvalme, diarre, de blev svimle og fik åndenød, men de fleste sagde ingenting. For de var en del af en verdenssucces og stolte af det.

"Mine hænder lignede flæskesvær"

Tusindvis af fortrinsvis ufaglærte arbejdere fik det danske vindenergi-mirakel til at ske på LM Wind Powers danske fabrikker. LM forsyner i dag syv ud af ti af verdens største vindmølleproducenter med vinger og har en årlig omsætning på over fem mia. kr.

Men den gigantiske grønne succes har en sort bagside. Ansatte har stadig problemer med kronisk, allergisk eksem. En tidligere ansats hænder og fødder kan stadig svulme op, og han kan stadig få små væskefyldte bobler på hænderne: "De ligner flæskesvær. Mine fødder kan svulme op, så jeg ikke kan få sko på," fortæller den ansatte, der kun arbejdede i tre måneder i giftige dampe hos LM. Arbejdsskadestyrelsen har derfor tilkendt ham en erstatning. Det skyldes, at han har mistet 50 procent af erhvervsevnen.

Bylder så store som golfbolde

Nu fortæller tidligere medarbejdere til Berlingske om følgevirkningerne af deres arbejde: Betændte bylder på størrelse med golfbolde, kronisk diarré, besvær med vejrtrækning og hukommelse samt frygten for kræft.

Berlingske har talt med 20 tidligere medarbejdere, som samstemmende beskriver alvorlige styren-problemer på LM Wind Power (tidl. LM Glasfiber).

LÆS DE SYGE ANSATTES HISTORIE HER...

Flere af dem ønsker en stor undersøgelse af langtidsvirkningerne samt en undskyldning fra LM. Arbejdstilsynet har siden 1995 givet virksomheden 35 påbud på grund af styrendampe - alligevel fortsætter problemerne tilsyneladende.

Syv alvorlige påbud i 2010

Så sent som sidste år udstedte Arbejdstilsynet yderligere syv påbud.

»Der er risiko for sundhedsskadelige, nervebaneskadende og kræftfremkaldende styrendampe," skriver Arbejdstilsynet.

LM Wind Power står derfor med en sur rød smiley på Arbejdstilsynets hjemmeside - en skæbne, som kun overgår godt 1 procent af de tilsete virksomheder.

Det får nu Lizette Risgaard, næstformand i LO, til at gå ud med en skarp kritik:

"Det er en forfærdelig sag. Ingen skal tvinges til at arbejde under sådanne forhold, som burde høre fortiden til. Det er under al kritik, at en virksomhed, der arbejder med så giftigt et stof, får det ene påbud efter det andet. Man bør jo se på, om ikke den skulle have været lukket," siger hun.

LM: Vi har ikke problemer med arbejdsmiljøet

LM Wind Power siger, at der langt fra er tale om et generelt problem.

»Det er beklageligt, hvis der er medarbejdere, der har været udsat for uheld eller oplevet sundhedsmæssige problemer, og vi afviser ikke, at det er sket. Men det ville være forkert at bruge disse eksempler til at hævde, at vi generelt har haft problemer med vores arbejdsmiljø,« siger VicePresident Richard Andrew Bevan til Berlingske.

LM Glasfiber blev i 2001 solgt til en kapitalfond af hovedaktionær Flemming Skouboe, der med salget tjente over 2 mia. kr.

MØD DE SYGE ANSATTE og læs hvad Flemming Skouboe siger til de ansatte HER.

I 2009 fyrede LM 1.500 danske ansatte og har flyttet stort set al produktion til udlandet, især Indien og Kina – tilbage er et par hundrede medarbejdere i Lunderskov nær Kolding.

VIDEO: Mød fire tidligere ansatte og deres sygdomme via dette link.

Har du arbejdet for LM, eller har du et tip om LM, så skriv til: [email protected] eller ring på: 27 13 65 50. Eller kontakt Berlingske og journalist Morten Frich: [email protected]

OM UNDERSØGELSEN:
Berlingskes artikelserie er blevet til på baggrund af mere end seks måneders research. Baggrunden er en række aktindsigter i tal, påbud og sygdoms- og ulykkessager hos både Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen. Samt en lang række interviews med tidligere ansatte og centrale personer, der har haft tæt kontakt med LM Glasfiber igennem mange år. For yderligere spørgsmål kontakt: Jens Peter Kildevang på [email protected]

FAKTA

LM Glasfiber startede med at lave vindmøllevinger i 1978 og har siden haft over 10.000 ansatte i Danmark. I dag hedder virksomheden LM Wind Power og har en årsomsætning på over 5 mia. kr. Der er 4.600 ansatte på verdensplan. I Danmark er der kun ca. 200 tilbage, efter tusinder blev fyret i 2009.

Har du arbejdet for LM, eller har du et tip, så skriv til: [email protected] eller ring: 27 13 65 50.