Tæt på verden: Giftig luft dræber 223.000 om året

21. okt 2013, 15:31
WHO har gjort det officielt: Udendørs luftforurening giver kræft. Værst er problemet i nyindustrialiserede lande.

Godt nok medfører forurening af luften besvær med åndedræt og hjertesygdomme, men WHO, FNs sundhedsorganisation, konstaterer nu, at skidtet også giver cancer. Små partikler såvel som støv anses nu for “giftige”. Antallet af dødsofre af lungekræft fra luftforurening anslås til 223.000 i 2010.

Den sundhedsfarlige luftforurening er mest udbredt i lande, der er i færd med at industrialisere. Værst er ikke de kendte storbyer men typisk provinsstorbyer med sværindustri. Med små luftbårne partikler forstås emner mindre end 10 mikrometer i diameter (PM10).

Udendørs luftforurening anses af WHO for værre end passiv rygning.

Konklusionen er bygget over flere end 1.000 videnskabelige rapporter. Problemet er, at mennesker ikke selv kan fravælge forurenet luft udendørs på samme måde som tobak eller alkohol. Det er vanskeligt at fravælge at ånde, mener Francesca Dominici, Harvard University, i henhold til Fox News.

Værst af alle

Modsat fordomme er det slet ikke New York City og Beijing, der er værst for menneskers helbred. Iran har på skammens bund-10 listen over luftforurening pladserne 1-3-6 og 9. Byen Ahwaz er grotesk forurenet med 372 mikrogram pr. kubikmeter luft i snit på årsbasis. Indbyggerne har i øvrigt Irans laveste forventede levetid.

Blandt de værste 10 er også Ulanbataar i Mongoliet, Ludhiana i Indien, Peshawar i Pakistan, Gaborone i Botswana og Kanpur i Indien i henhold til en opgørelse i Quartz.com.

Beijing, berygtet på grund af gentagne mediehistorier om dårlig luft, har “kun” 121 mikrogram pr. kubikmeter og New York City 21. Gennemsnittet i verden lander på 71 mikrogram pr. kubikmeter.

Industriområder

The International Agency for Research on Cancer (IARC), WHO’s cancerresearch-afdeling, karakteriserer luftforurening som klodens værste og mest udbredte miljø-giftstof. Kilderne er transport, kraftværker, udledning fra industrier og landbrug samt madlavning og opvarmning i private boliger.

IARC mener, at den nye klassificering er overordentlig vigtig, fordi den kan få myndigheder til at ændre miljøpolitik. Megen af den skadelige luftforurening kan begrænses eller fjernes effektivt, om myndigheder vil. Ingen grund til at vente, mener forskerne.

Indien er godt dernede i bunden med en stribe særdeles forurenede byer med hovedstaden Delhi på 198. Kina holder sig ikke tilbage, men storbyen Hong Kong ligger på behersket 50. Værst i Europa er Plovdiv i Bulgarien med tallet 70. Paris er på 38, London 29 og Berlin 26. Og her kommer USAs storbyer måske overraskende ind med Los Angeles på 25 og New York City 21.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.