Tæt på verden: General Jernnæve vinder første runde af valg

12. sep 2011
En særdeles kontroversiel højrekandidat fik flest stemmer i Guatemala. Søndag har vælgerne peget på Otte Pérez som den foretrukne præsident.

Guatemalas vælgere ser ud til at foretrække kandidaten med kælenavnet ”generalen” fra det Patriotiske Parti som sin næste præsident. Hans partis logo er en jernnæve.

Søndag var det valg i det fattige mellemamerikanske land, der er plaget af vold uden sidestykke noget sted, hvor der påstås at være fred.

General Otto Pérez Molina ser foreløbigt ud til at have fået flest stemmer, og går derfor videre til anden runde den 6. november. En kandidat skal have mere end halvdelen af stemmerne for at blive valgt direkte. Der var 10 kandidater.

Pérez Molina mener sit valgimage særdeles alvorligt. Et af hans slogans, vist overalt i gadebilledet, siger ”Ikke mere fattigdom, Ikke mere Usikkerhed ... med Hård Hånd ... de Kan opnås.” Et banner siger ”Sikkerhed og job”

De vigtigste emner i valgkampen har været kriminalitet og sikkerhed, hvilket der er gode grunde til at søge en løsning på.

Kampagnen

Valgkampen i Guatemala har ikke været helt fredeligt. Siden januar har der været 24 politiske motiverede drab udover den daglige bølge af mord og kriminalitet.

De førende kandidater er alle langt ude på højrefløjen, selv om landet er særdeles fattigt. Den eneste venstrekandidat er nobelprisvinder Rigoberta Menchu, der forventes at få forsvindende få stemmer.

Flere undersøgelser viser, at Partido Patriota har brugt mange flere penge på sin valgkamp, end det er tilladt. En enkelt anslår, at den førende kandidats kampagnekasse har doblet op på det tilladte.

Et andet parti, eller en koalition af partier, anses også for at have brudt reglerne.

Udover at bruge for mange penge blev deres kandidat, præsidentens ex-hustru, afvist. Siddende præsident Colom har ikke ønsket genvalg, så fruen lod sig skille for at stille op. Den gik altså ikke. Så den koalition har ført valgkamp uden topkandidat.

Valgtribunalet, der påpeger uregelmæssighederne, har ingen magt til at gøre andet end kritisere forholdene.

Farlig business

Afviklingen af valget, der udover præsident også dækker kongres og borgmestre landet over, er i henhold til 3.500 observatører fra Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) foregået uden store problemer.

[pagebreak]

Mængden af drab er lige så stor eller større end under landets 36 år lange borgerkrig, hvor 200.000 hovedsagelig fattige maya-folk kom af dage. Raten er 45 pr. 100.000 indbyggere i landet, der har 15 millioner indbyggere.

Guatemala anses for et af de farligste lande i den vestlige verden. Landet er blevet dybt infiltreret af narkogangstere og organiserede kriminelle bander, der jævnligt skyder på hinanden.

Fornemmelsen af usikkerhed er så omfattende i landet, at selv de mindste forretninger behøver svært bevæbnede vagter for at holde på deres omsætning eller varelager.

Baggrund

Otto Pérez Molina grundlagde sit parti i 2001 og i dagene før blev både hans søn og datter forsøgt myrdet. Et par af hans bære støtter overlevede ikke attentater i de dage.

Generalen har været med i kup, militære intriger, borgerkrig, dødspatruljer, forræderi, manipulation, drab, tyveri, korruption, tortur og narkohandel, hvis man skal tro forskellige profiler af kandidaten.

I en langt portræt af landets formentlig kommende præsident (oversat til engelsk) skriver Guatemala Times, at han formentlig er en af de gualtematesere, der er beskyldt for mest dårligdom de sidste 15 år.

Han var medunderskriver på fredsaftalen, der afsluttede landets borgerkrig i 1990'erne -. uden at det stoppede landets ekstreme voldsspiral.

Under borgerkrigen, hvor Otte Pérez Molina havde roller både i felten og som leder i sikkerhedsstyrker blev over 90 procent af alle massakrer og uhyrligheder begået af militær og sikkerhedsfolk, konkluderede sandhedskommissionen for Guatemala.Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.