Tæt på verden: Genbrug af kondomer griber om sig

4. apr 2011, 10:10
Antiaids kampagnerne har virket. Men nu kan folk ikke få nok kondomer i Kenya. Kreative sjæle forsøger med genbrug

Kenyas nationale plan for bekæmpelse af aids forudser, at der distribueres 28 millioner gratis kondomer om måneden i 2013. Accepten af kondomer er forud for produktion, hvorfor genbrug af de brugte er stigende.

I løbet af de sidste syv år er efterspørgslen fordoblet fra otte til tyve millioner om måneden, oplyser det kenyanske sundhedsministerium til IRIN News. Kondomer er gratis fra offentlige sundhedsklinikker, men der er alt for få sundhedscentrer på landet, og forsyningerne er upålidelige.

Genbrug

Kenyanske medier har vist billeder af folk i landsbyen Isiolo, der vasker brugte kondomer og hænger dem til tørre på vaskesnore. Prisen i området er for høj til kun at bruge dem en gang. Folk forklarede også, at kan de ikke finde gangbare præservativer, bruger de plastikposer eller klude.

Genbrug er en dårlig idé, fordi latex-materialet bliver svækket ved vask og udsætter begge parter for øget fare for smitte, skulle partneren være hiv-positiv. Brug af beskidt vand er en yderligere sundhedsfare.

Manglende infrastruktur

Det er de sædvanlige problemer med dårlig vejnet, et utilstrækkeligt sundhedssystem og dårlig økonomi, der tvinger befolkningen i fattige egne til denne form for kreativitet.

Myndighederne er klar over, at de må blive bedre til at løse problemet. Forsyningssituationen i Kenya er akut, hvorfor landet har appelleret til USA om at få en nødforsyning på 45 millioner kondomer.

IRIN har talt med et par, som gerne vil bruge prævention, fordi de allerede har fem børn. Manden, Hosea Motoro, er hiv-positiv. Konen, Josephine,  fortæller, at det er ubehageligt at genbruge kondomer, men det er bedre end ingenting. Hun vil undgå hiv-smitte og samtidig give ham sex.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.