DA: Genåbningen kræver ekstra opmærksomhed på arbejdsmiljøet

Sk__rmbillede_2020-05-26_kl._20.19.26
Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening. Foto: DA/pressefoto
26. maj 2020 20.20
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Det er et fælles ansvar for ledere og medarbejdere, at genåbningen af arbejdsmarkedet kommer til at ske så gnidningsfrit som muligt, mener arbejdsgiverne.

Arbejdsdagen er på vej tilbage til normalen. Det betyder, at vi igen skal finde hverdagens rutiner frem på arbejdspladsen.

Det betyder også, at vi skal være en smule ekstra opmærksomme på arbejdsmiljøet og trivslen.

LÆS OGSÅ: FOA: Corona-samarbejde er et godt alternativ til New Public Management

Husk eksempelvis på, at det er en forandring at komme tilbage til arbejdspladsen efter måneder med hjemmearbejde.

Derfor bør der sættes tid af til dialogmøder, statussamtaler og lignende. Husk i den forbindelse også på de medarbejdere, der stadig arbejder hjemmefra. Deres oplevelse af genåbningen er en anden.

Vær også sikker på, at alle får den nødvendige information. Både i forhold til håndtering af smitterisiko og i forhold til arbejdsopgaver. Skal møder eksempelvis afholdes fysisk eller online? Og hvordan er det med frokostordningen eller kantine?

Forventningsafstemning mellem medarbejdere, ledere og kolleger er alfa og omega under genåbningsperioden.

Nogle kolleger arbejder stadig hjemme. Nogle kolleger kan have familielogistiske udfordringer - eksempelvis børn med kortere skoledage eller institutioner, der ikke tilbyder samme fleksibilitet som før. Det skal også passes ind i den nye hverdag.

Tag også stilling til, om der er brug for oplæring eller genopfriskning af rutiner. Både i forhold til at forhindre spredningen af coronavirus og regulære arbejdsopgaver.

Måske nåede en kollega knap at begynde i jobbet, inden vedkommende blev hjemsendt. Måske fik en kollega nye opgaver lige inden. I de tilfælde er der formentlig brug for fokus på oplæring og instruktion for at sikre, at det fortsat er både sundt og sikkert at gå på arbejde.

LÆS OGSÅ: Konsulent: Arbejdspladser må forholde sig til etisk aspekt, hvis videomøder fortsætter

Mange virksomheder har været nødt til at afskedige medarbejdere. Hvis det er tilfældet, skal man også være opmærksom på, hvordan det påvirker arbejdsmiljøet for de medarbejdere, der er tilbage.

Det er også et ledelsesansvar at tilrettelægge arbejdet fremadrettet – hvilke opgaver skal løses nu? Og er der nogle opgaver, der falder bort eller kan løses senere?

Meget er usikkert i denne nye tid. Derfor er det vigtigt, at alle indsatser er forankret hos både medarbejdere og ledelse. Husk på, at det er en fælles opgave at genåbne hverdagen. Og den skal tages seriøst.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].