Den Gamle By i Aarhus har normalt mellem 500.000 og 600.000 gæster årligt, men museumsdirektøren forventer ikke, at besøgstallet kommer op på samme niveau i løbet af 2020. På billedet ses museets 1974-kvarter. Foto: Den Gamle By/Free

Gæsterne kommer kun langsomt tilbage til kulturen

5. jun 2020, 16:26
Selv om kulturen igen har kunnet byde gæsterne velkommen, er besøgstallet ikke, som det var inden krisen.

Efter flere måneders coronanedlukning har de fleste kulturinstitutioner, parker og zoologiske haver igen åbnet for gæster.

Det betyder dog ikke, at besøgstallet er kommet op på samme niveau som i 2019.

Det meddeler flere kulturinstitutioner. Blandt dem er kunstmuseet Louisiana i Humlebæk, som åbnede den 22. maj.

Lige nu har museet halvt så mange besøgende i forhold til samme tid sidste år.

- Vi kan ikke forvente, at det kommer til at ligne sidste rekordår. Vi, og alle andre, mangler turisterne, som i de senere år har besøgt København i stigende grad, siger museets kommunikationschef, Thomas Bendix.

Snart får islændinge, tyskere og nordmænd dog mulighed for at komme til Danmark, men Thomas Bendix mener ikke, at det vil påvirke besøgstallet betydeligt.

- Vi vil for alvor se flere udenlandske gæster, når der åbnes op for indrejse fra Sverige, Sydeuropa, Storbritannien og USA. Men det skal vi nok vente på en tid endnu, siger han.

Thomas Bendix regner dog med, at besøgstallet vil stige over sommeren til trods for de manglende udenlandske turister.

Også i Den Gamle By i Aarhus forventer museumsdirektør Thomas Bloch Ravn, at der vil komme flere besøgene i løbet af sommeren.

Siden købstadsmuseet åbnede den 25. maj, er der blevet indløst 3544 billetter.

- Hvis du tager et gennemsnit af de sidste tre år, svarer det cirka til en tredjedel.

- Vi vil selvfølgelig gerne have haft flere gæster. Men når man tager hele den alvorlige situation i betragtning, så synes vi egentlig, at det er rigtig fint, siger Thomas Bloch Ravn.

Hos Ree Park ved Ebeltoft, som åbnede den 28. maj, har parken faktisk haft en lille fremgang sammenlignet med antallet af gæster samme tidspunkt sidste år, siger direktør Jesper Stagegaard.

Han begrunder det med, at mange af gæsterne siden påske har ventet på at besøge parken. Om denne udvikling fortsætter, er de dog forsigtige med at spå om, siger direktøren.

Ifølge ham plejer Ree Park at have en del hollandske og norske gæster samt en mindre del besøgende fra Tyskland.

- Vi ved, der er nogle gæster, der ikke kan komme til landet, så må vi formode, at vi har et tab inden for den gruppe gæster.

De udenlandske turister udgør dog en relativ lille del af de besøgende, siger Jesper Stagegaard.

Også hos Københavns Zoo har gæsteantallet justeret sig i en positiv retning siden genåbningen, så det nu er nogenlunde oppe på det forventelige gæstebudget, siger presse -og kommunikationschef Jacob Munkholm Hoeck.

Han kan dog endnu ikke sige noget, om tallene vil gå den vej, som de håber.

Københavns Zoo åbnede den 23. maj.

/ritzau/