Gadebander er baseret på psykisk syge

12. aug 2013, 06:49
Unge bandemedlemmer er oftere psykisk syge, ramt af angst, selvmordstruede og afhængige af stoffer og alkohol end andre unge mænd.

Ifølge en engelsk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Psychiatry, har de også større behov for hjælp fra det psykiatriske sundhedsvæsen end andre.

Professor Jeremy Coid, direktør ved Forensic Psychiatry Research Unit ved Queen Mary University i London, siger, at det er første gang forskere har undersøgt en sammenhæng mellem bandevold og psykisk sygdom, udover misbrug og den økonomiske byrde det lægger på sundhedsvæsenet.

10 råd: Sådan sænker du dit blodtryk uden medicin

”Vi har vist et komplekst problem med vold, stofmisbrug og psykiske problemer blandt unge mænd,” siger han.

Forskerne undersøgte 4.664 engelske mænd i alderen fra 18 til 34 år. Det var især mænd fra områder med højt niveau af vold og bandeaktivitet. De kom næsten alle sammen fra belastede boligområder med mange etniske grupper.

Læs også: Sådan sænker du kolesteroltallet uden medicin

70,4 procent af mændene fortalte, at de ikke havde været voldelige indenfor de seneste 5 år, 27,3 procent sagde, de havde været i en slåskamp eller havde forulempet nogle, og 108 sagde, de var medlem af en bande.

Psykoser

Forskerne satte mændene i tre grupper: Bandemedlemmer, voldelige og ikke voldelige. Og de analyserede deltagerne ud fra disse 3 grupperinger.

Læs også: Så meget betyder amning for dit barns intelligens

Det viste sig, at voldelige mænd og bandemedlemmer i højere grad havde en psykisk sygdom som de blev behandlet for, end de ikke-voldelige mænd.

Der var dog en undtagelse: Depression. Denne sygdom var mindre almindelig blandt de voldelige mænd og bandemedlemmerne end blandt de ikke-voldelige.

Forskerne siger, at den voldelige tankegang, voldelige repressalier og frygt for andres vold er årsagen til de høje niveauer af psykoser og angst blandt bandemedlemmer.

Læs også: Derfor drikker du, når du ryger

En psykose er en videnskabelig term, der beskriver psykiske problemer i en grad, så man mister realitetssansen og har hallucinationer og vrangforestillinger.

Undersøgelsen af bandemedlemmerne viste, at :

  • 85.8 procent havde en antisocial personlighedsforstyrrelse;
  • To tredjedele var afhængige af alkohol
  • En fjerdedel var screenet positive for en psykose
  • Mere end halvdelen (57.4 procent var afhængig af stoffer
  • En tredjedel (34.2 procent) havde forsøgt selvmord
  • Over halvdelen (58.9 procent) led af angst.


Posttraumatisk stress

"Det er sandsynligt, at de høje niveauer af angst og psykoser kan forklares med post-traumatisk stress, der er det mest almindelige psykiske resultat af at være blevet udsat for vold," siger forskerne.

Læs også: 6 råd til hvordan mænd selv kan øge potensen

Det høje antal selvmordsforsøg forbinder forskerne med de psykiske lidelser, mange bandemedlemmer lider af, men de nævner, at det også kan have sammenhæng med angsten for, at den impulsive vold pludselig kan rettes mod dem selv.