20170113-124948-L-1920x1251we
Vendsyssel Teaters direktør Lars Sennels er uenig i stævningen, men vil ikke kommentere sagen yderligere over for DR. Hans advokat og teatrets bestyrelsesformand ønsker ligeledes ikke at kommentere sagen. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Åbenmundet ansat fyret efter 25 år: Nu kører fagforening principiel sag

21. jul 2020, 06:37
Ansat på Vendsyssel Teater blev fyret, efter han kritiserede sin chef i medierne. Nu skal retten afgøre, hvad man må sige i en virksomhed, der får offentlig støtte

Sidste år blev daværende produktionschef på Vendsyssel Teater Michael Simonsen fyret. Begrundelsen for opsigelsen var blandt andet, at han til avisen Nordjyske Stiftstidende havde udtalt sig kritisk om arbejdsforholdene på teatret, hvor direktøren havde ansat og forfremmet sin kone uden stillingsopslag.

LÆS OGSÅ: Hver femte lønmodtager har oplevet racisme på jobbet: 'Alvorligt problem'

Ifølge Michael Simonsens fagforening - Teknisk Landsforbund - er fyringen ulovlig. Den krænker nemlig hans ytringsfrihed, og fagforeningen har derfor stævnet teatret for seks måneders løn, svarende til 278.010 kroner. Det oplyser DR Nordjylland.

- Det vil være fuldstændig forkert af mig bare at læne mig tilbage og acceptere nogle forhold, som jeg ikke synes er rimelige, og som ikke burde accepteres på en så stor kulturinstitution som Vendsyssel Teater, siger Michael Simonsen, der har været ansat på teatret i 25 år.

I opsigelsen beskrives Michael Simonsens udtalelser til Nordjyske Stiftstidende som 'groft illoyale'.

Ifølge Byrial Bjørst, der er advokat ved fagforeningen Teknisk Landsforbund, er begrundelsen ikke rimelig. En meget stor gruppe medarbejdere oplevede nemlig samarbejdsvanskeligheder, og at ledelsen ikke tog hånd om de problemer, der var.

- Da de fra medarbejdernes side påpegede, at der var et problem, valgte man at forfremme medarbejderen, der lavede problemerne, i stedet for at tage en dialog, siger Byrial Bjørst.

Sagen er ifølge Byrial Bjørst principiel, fordi man i Danmark ikke før har taget stilling til ytringsfriheden for ansatte i virksomheder, der modtager offentlige støttekroner.

Det bakker adjunkt ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet Bjørn Holtze op om. Han kalder det en gråzone, da der ikke er nogen konkret praksis for lignende sager i Danmark.

Bjørn Holtze forklarer, at der inden for det offentlige er bred ytringsfrihed, hvor man nærmest frit må kritisere alt fra ledelsen til, hvordan virksomheden bliver drevet.

I en privat virksomhed er der ikke samme mulighed, fordi der er en såkaldt loyalitetspligt, man skal overholde.

Selvom Vendsyssel Teater er en privat virksomhed, kom over halvdelen af teatrets indkomst i regnskabsåret 2018-2019 fra offentlig støtte.Og så kan billedet være anderledes, siger Bjørn Holtze:

- Når der kommer offentlige støttekroner ind i en virksomhed, har offentligheden også en interesse i at vide, hvordan de penge bliver brugt. Det kan udvide grænserne for ytringsfrihed, siger han.

Får Michael Simonsen medhold i retten, får det dermed ikke kun konsekvenser i hans sag, men også potentielt i lignende sager i fremtiden.

- Hvis dommen bliver generel, kan det få betydning for de områder, hvor der er tale om virksomheder, der er finansieret helt eller delvist af offentlige midler, siger Bjørn Holtze.

Det er endnu uvist, hvornår sagen behandles ved Byretten i Hjørring for tre dommere. Men Michael Simonsen håber på, at sagens udfald kan komme andre end kun ham selv til gode:

- Jeg synes, jeg har gjort, hvad jeg kunne, for jeg har forsøgt at løse problemet indadtil. Nu skal retten afgøre, om jeg er illoyal eller en whistleblower i den her sammenhæng - om jeg har gjort min pligt, eller gjort noget forkert, siger han.

Vendsyssel Teaters direktør Lars Sennels er uenig i stævningen, men vil ikke kommentere sagen yderligere over for DR. Hans advokat og teatrets bestyrelsesformand ønsker ligeledes ikke at kommentere sagen.