Tæt på verden: Fyret for at være alt for hot: Se hende her

17. jul 2013, 14:30
Det er helt OK, siger Højesteret. Det var ikke diskrimination, men handler om mandens følelser. Hans kone var også sur.

Højesteret i den amerikanske delstat Iowa har besluttet, at det er helt i orden at fyre en ansat, fordi hun er for attraktiv. Retten besluttede, at der ikke er tale om kønsdiskrimination, hvis chefen brænder varm på sin ansatte.

Sagen handler om den nu 33-årige Melissa Nelson, der efter 10 år som dygtig tandlægeassistent blev fyret, fordi tandlæge James Knight frygtede, at han ville forsøge at få en affære med hende. Hans hustru mente også, at fru Nelson var til fare for deres ægteskab.

Sagen handlede på ingen måde om Nelsons arbejde. Det var helt i orden. Melissa Nelson havde hverken været flirtende eller opført sig provokerende.

Men tandlægen havde altså andet i tankerne, og hans frue var alarmeret. Krisen opstod efter sigende, da fruen opdagede, at hendes mand havde udvekslet SMS’er med assistenten om børn. Nelson er gift og har to små børn.

Følelsen

Rettens holdning er, at tandlæge Knight var i sin gode ret, fordi fyringen var baseret på følelser snarere end den ansattes køn. Melissa Nelson blev erstattet af en anden kvindelig assistent og i øvrigt er alle ansatte på klinikken kvinder.

Retten i Iowa, sammensat af 6 mandlige dommere, kom i tvivl, efter de dømte første gang og genoptog ganske usædvanligt deres egen vurdering, dog for at lande på sammen beslutning. Retsteknisk set var diskriminationssagen afvist af en dommer ved en underret, og Højesteret bekræfter altså den beslutning.

Ved sin fyring efter 10 års ansættelse fik Melissa Nelson en månedsløn ekstra.

Principper

Sagen har fået solid opmærksomhed, fordi den lægger op til en diskussion, om man kan være for køn eller for grim til at have et job. Amerikanske undersøgelser viser, at særligt pæne mennesker anses for klogere, får flere venner, højere løn og mere sex.

Det modsatte sker for folk, der vurderes som ikke-pæne. De får en straf på mellem 7 og 9 procent lavere i gage. Højesteret i Iowa mener altså ikke, at der kan være tale om diskrimination af køn, men at diskrimination imod udseende er OK.

Michael Kimmel, professor i sociologi og køn ved Stony Brook University, mener, at hvis en kvindes udseende, vurderet som fristende af mænd på arbejdsmarkedet, kan føre til fyring, så ville det i sidste ende betyde, at domstolen i Iowa foretrækker, at alle smukke kvinder  iklæder sig burqas for at kunne fastholde et job.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.